Sonneborn: Ortadaki tek nahoşluk... Türk despotuyla birleşen Merkel’dir

Almanya’da mizahın önde gelen isimlerinden ve 2014 yılından bu yana AP milletvekili olan Martin Sonneborn, Başbakan Angela Merkel’in Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı konu alan şiir nedeniyle gösterdiği tepkiyi sert bir dille eleştirdi.

Almanya’da mizahın önde gelen isimlerinden ve 2014 yılından bu yana Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili olan Martin Sonneborn, Başbakan Angela Merkel’in Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı konu alan şiir nedeniyle gösterdiği tepkiyi sert bir dille eleştirdi. 

ZDF kanalınca yayından kaldırılan şiirin hiciv sınırları içerisinde kaldığını vurgulayan Sonneborn, tüm bu yaşananlarda ‘ortadaki tek nahoşluğun’, ‘Türk despotuyla birleşen’ Merkel olduğunu söyledi. 

MERKEL ‘TÜRK DESPOTUYLA (ERDOĞAN)’ BİRLEŞTİ

SWRInfo radyosuna konuşan Martin Sonneborn, Angela Merkel’in Erdoğan hakkında eleştirel-mizahi şiir yazan Jan Böhmermann hakkındaki sözlerine tepki gösterdi. Angela Merkel’in ‘moral ve değerlerden yoksun bir biçimde Türk despotuyla (Erdoğan)’ birleştiğini söyleyen Sonneborn, “ve şimdi de konu mizah olunca iki yüzlü bir oyun sergiliyor” diye konuştu. 

Charlie Hebdo saldırısı ve sonrasını hatırlatan Sonneborn, benzeri saldırılar sonrasında Almanya’daki birçok politikacının ‘mizahı korumak için arkasında durduğunu’, ancak olası bir tepki veya kriz halinde ‘kuyruğunu içeri çektikleri’ eleştirisinde bulundu. Sonneborn, mizahın krizlere yol açtığı durumlarda politikacıların ‘yaltakçı ve gerçeğe yabancı bir tarzda’ hiçbir şeyi anlamadıklarını belirtti. 

‘ORTADAKİ TEK NAHOŞLUK MERKEL!’ 

Jan Böhmermann’ın ZDF kanalında yayınlanan ve Türk devletinin tepkisi üzerine yayından kaldırılan şiirinin tümüyle hiciv sınırları içinde olduğunu söyleyen Sonneborn, Extra3 programının halen yayınlanmaya devam eden ‘Erdowi, Erdowo, Erdogan’ adlı videodan da daha kaliteli olduğunun altını çizdi. Sonneborn, Böhmermann’ın şiiri hakkında soruşturma açılmasının doğru olmadığını ve herhangi bir hukuki girişimi haklı çıkaracak bir sorun görmediğini dile getirdi. 

Yaşananlarda ‘gerçek nahoşluğun’ Angela Merkel olduğunu söyleyen AP Milletvekili, Almanya Başbakanı’nı, “(siyasetçi) meslektaşım Merkel açık ki aklını yitirmiş” sözleriyle eleştirdi. 

Martin Sonneborn, Almanya’nın öncülük ettiği AB-Türkiye mülteci anlaşmasına yönelik eleştirilerini yinelerken, bu anlaşmanın Hıristiyan demokrat bir partiden gelmesinin ‘sürpriz’ olduğunu söyledi. Sonneborn, ülkesindeki birçok kişinin de bu durumu ‘kızgınlıkla’ izlediğinin altını çizdi. 

Alman ZDF kanalındaki bir programda Tayyip Erdoğan’ı sert bir dille eleştiren şiiri yayınlanan Jan Böhmermann hakkında Türkiye’nin tepkileri sonrasında soruşturma açılmıştı. Başbakan Angela Merkel ise, şiirin ‘hiciv sınırlarını aştığını’ ve ‘bilerek yaraladığını’ söyleyecek kadar ileri gitmiş ve Böhmermann’ı eleştirmişti. 
Daha önce de NDR kanalının Exra3 adlı programında Erdoğan’ı alaylı bir biçimde işleyen video yayınlanmış ve Türk Dışişleri’nin video nedeniyle Almanya’nın Ankara Büyükelçisi’ni bakanlığa çağırdığı ortaya çıkmıştı. Söz konusu video, Youtube’da alt yazılı versiyonlarıyla birlikte 7 milyonu aşkın kişi tarafından izlendi.