Sudan’da 22 Güney Sudanlı'ya idam cezası

Savaş suçu işlediği ve soykırım yaptığı gerekçesiyle Uluslararası Ceza Mahkemesi’nce (ICC) tarafından tutuklama kararı bulunan Ömer el Beşir’in lideri olduğu Sudan’da onlarca yabancı muhalife idam cezası verildi.

Savaş suçu işlediği ve soykırım yaptığı gerekçesiyle Uluslararası Ceza Mahkemesi’nce (ICC) tarafından tutuklama kararı bulunan Ömer el Beşir’in lideri olduğu Sudan’da onlarca yabancı muhalife idam cezası verildi. 

Kuzey Khartoum’daki bir mahkeme, 2011 yılında bağımsızlığını kazanan Güney Sudan vatandaşı olan 22 kişiyi, Darfur bölgesindeki muhalefete yardım ettiği gerekçesiyle idama mahkum etti. 

Mahjub Abdullah adlı savunma avukatı, Abidin Dahi başkanlığındaki mahkeme heyetinin 22 Güney Sudanlıya idam, üçüne de ömür boyu hapis cezası verdiğini duyurdu. Avukat, idam cezası alan Güney Sudan vatandaşlarının ‘Darfur’da isyancılarla birlikte savaşmak’ ve ‘terörizm’ suçlarından yargılandıklarını kaydetti. 

Kuzey Khartoum’daki mahkemede ceza alan 25 kişinin, Adalet ve Eşitlik Hareketi (JEM) adlı Darfur’da faaliyet gösteren eski bir silahlı isyan hareketine üye oldukları bildiriliyor. JEM, Nisan 2013’te Ömer El Beşir liderliğindeki Sudan hükümetiyle barış anlaşması imzalamış, örgütün üyeleriyse silahlarını teslim etmek ve genel af çıkana kadar beklemek üzere kamplara yerleşmişti. 

İdam cezası alan 22 Güney Sudanlının da polis tarafından yakalandıkları Şubat ayına kadar bu kamplarda kaldıkları öğrenildi. İdamların gerekçesinde, ‘devlete karşı savaşmak’, ‘anayasal düzeni bozmak’ ve ‘terörizm’ suçlaması gösterildi. 

Güney Sudanlı mahkumların avukatı, idam kararlarını acilen Yargıtay’a götüreceklerini, itiraz için 1 haftalık bir sürelerinin olduğunu söyledi. 

İdam kararları, Sudan ile 2011 yılında bu ülkeden bağımsızlığını kazanan Güney Sudan arasındaki karşılıklı suçlamaların arttığı bir döneme denk geldi. Sudan ordusu, Kurdufan bölgesindeki muhalif güçlerin Güney Sudan’dan yardım aldığını iddia ediyor. 

Sudan, 2003 yılında başlayan Darfur bölgesindeki savaşta soykırım yapmakla suçlanıyor. Arap olmayan halkların ayrımcılığa uğradığı ülkede, Darfur krizi sırasında 300 bin kişi yaşamını yitirmiş, 2,5 milyon kişi de yerlerinden edilmişti. Güney Sudan ise, on yıllarca süren savaşın ardından 2011 yılında resmen Sudan’dan ayrılmış ve bağımsızlığını kazanmıştı. 

Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC), soykırım suçlusu Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir’in yakalanması kararı çıkarmıştı.