Sudan’da 72 saatlik ateşkes sona erdi, çatışmalar yeniden başladı

Sudan ordusu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında uluslararası arabuluculuk sayesinde yapılan 72 saatlik ateşkesin sona ermesiyle birlikte çatışmalar yeniden başladı.

Pazar günü saat 06.00’da başlayan ateşkese taraflar genel olarak uydu. Ancak ateşkes resmi olarak son erdikten birkaç dakika sonra başkent Hartum’da yeniden top atışları ve çatışma sesleri duyuldu.

Abdul Fettah El Burhan komutasındaki ordu ile Muhammed Hamdan Dagalo komutasındaki HDK, dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan Sudan’a insani yardımların geçişi için askeri hareketliliklerini durdurmuştu.

Ateşkesin son günü olan Salı akşamı, başkentteki istihbarat merkezinde büyük bir yangın çıktı. Ordu kaynakları, HDK’nin ateşkesi ihlal ederek binayı bombaladığını iddia etti.

HDK ise, kendilerine bağlı birliklerin toplandığı binanın orduya ait bir dron tarafından bombalandığını savunurken, yangın çıktığı ve istihbarat merkezinin kısmen yıkıldığını belirtti.

15 Nisan’dan bu yana General Abdul Fettah El Burhan’a bağlı ordu ile eski ortağı general Muhammed Hamdan Daglo’nun paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri arasında iktidar savaşı yaşanıyor.

ACLED isimli sivil toplum örgütünün son raporuna göre, çatışmaların başladığı nisan ayı ortasından bu yana Sudan'daki savaş 2 binden fazla kişinin ölümüne neden oldu.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, 20 Haziran günü yaptığı bir açıklamada Sudan’daki çatışmalardan dolayı 500 bini aşkın kişinin ülkeden kaçtığını, 2 milyon kişinin de iç göçe maruz kaldığını bildirdi.

Cenevre’de toplanan uluslararası toplum pazartesi günü Sudan'a yardım etmek için yaklaşık 1,5 milyar dolar taahhüt etti. Bu da ihtiyaç duyulan acil yardımların sadece yarısını karşılayabiliyor. BM’ye göre 48 milyon nüfusluk Sudan’da 25 milyon kişi insani yardım olmadan hayatta kalamayacak.