Sudan’da şiddetli çatışmalar yaşanıyor

Dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan Sudan’da savaş kızışıyor. Hartum ve Darfur’da şiddetli çatışmalar var.

İki ayı aşkın bir süredir yaşanan çatışmaların durdurulması için defalarca ateşkes yapıldı ancak taraflar ateşkes uymayarak, birbirlerini suçlamaya devam etti.

Başkent Hartum sakinleri bir sabaha daha patlamalar ve çatışma sesleri ile uyandı. Başkentin kuzeyi ve doğusunda orduya ait kışlalardan top atışları yapıldı.

Çad ile sınırı olan geniş bölge Darfur’da da çatışmalar yoğunlaştı.

15 Nisan’dan bu yana General Abdul Fettah El Burhan’a bağlı ordu ile eski ortağı general Muhammed Hamdan Daglo’nun paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında iktidar savaşı yaşanıyor. Bu iki güç, daha önce ittifaktılar. Ama iki aydır silahla iktidarı ele geçirmek için birbiriyle savaşıyorlar. Bu savaşın bedelini ise, zaten yoksul olan ülkede siviller ödüyor.

ACLED isimli sivil toplum örgütünün son raporuna göre, çatışmaların başladığı nisan ayı ortasından bu yana Sudan'daki savaş 2 binden fazla kişinin ölümüne neden oldu.

En son pazar günü başlayan 72 saatlik ateşkese genel olarak uyulsa da, ateşkes biter bitmez çatışmalar yeniden başlamıştı. Her iki taraf da sivillere yönelik ağır suçlar işlemekle suçlanıyor.

DARFUR’DA ÇATIŞMALAR ETNİK BOYUT KAZANDI

Ülkenin batısında Afrika kökenli etnik gruplar ile Arap aşiretlerinin yaşadığı Darfur’da BM ve Afrika Birliği’ne göre çatışmalar artık “etnik bir boyut” kazandı.

BM ve Afrika Birliği, “kimliğe dayalı hedefli saldırılar” gerçekleştiğini belirtirken, BM Darfur’daki şiddet olaylarının “insanlığa karı suç” teşkil edebileceği konusunda uyardı.

İNSANİ DURUM AĞIRLAŞIYOR

İnsani durum da giderek ağırlaşıyor. Yağmur dönemi ile birlikte sıtma, beslenme güvensizliği ve çocuklar arasına yetersiz beslenme sorununun ağırlaşması bekleniyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 11 milyon kişinin sağlık desteğine ihtiyacı var.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, 20 Haziran günü yaptığı bir açıklamada Sudan’daki çatışmalardan dolayı 500 bini aşkın kişinin ülkeden kaçtığını, 2 milyon kişinin de iç göçe maruz kaldığını bildirdi.