Suriye’de 250 bini aşkın çocuk kuşatma altında!

110’u aşkın ülkede aktif olan Save the Children, Çarşamba günü yayınladığı raporunda “En az 250 bin çocuk, Suriye’de üstü açık cezaevlerinde dönüşen sert bir kuşatma altındaki alanlarda yaşıyor” dedi.

Dünyanın her tarafından çocuk haklarını savunan sivil toplum örgütü “Save the Children”, Suriye’de 250 bini aşkın çocuğun kuşatma altındaki yerleşim birimlerinde mahsur kaldığını bildirdi.

Bu çocuklardan bazılarının, hayvan yemi veya yaprak yiyerek yaşamak zorunda kaldıkları belirtildi.

110’u aşkın ülkede aktif olan Save the Children, Çarşamba günü yayınladığı raporunda “En az 250 bin çocuk, Suriye’de üstü açık cezaevlerinde dönüşen sert bir kuşatma altındaki alanlarda yaşıyor” dedi.

Bu çocukların dış dünya ile bağlantılarının koptuğuna dikkat çeken örgüt, tarafların kuşatmayı bir savaş silahı olarak kullandığı tepkisinde bulundu.

ÇOCUKLAR OT VE HAYVAN  YEMİ YİYOR

Raporda kuşatmalara ilişkin tanıklıklara yer verildi. Şam’ın doğusunda silahlı grupların denetimindeki bir bölgede çocukların önlenebilir hastalıklardan öldüğünü belirten Doktor Nizar, “Bazıları kötü beslenmeden dolayı, bazıları da ilaç sıkıntısından öldü. Burada çocuklar aşı olmadığı için kuduzdan öldü” dedi.

Ebeliğin neredeyse hiç olmadığı kuşatma altındaki bölgelerde doğumların evlerde gerçekleştiği belirtilirken, yeni doğanlar için kuvöz olmadığı için  çok sayıda çocuğun öldüğü ifade ediliyor.

Raporda, bazı çocukların beslenmek için ot veya hayvan besinleri yemek zorunda kaldığına dikkat çekiliyor.  Der a Zor’da bir aile babası, “Yiyecek olmadığı zaman, ot yiyorduk. Çocuklarıma yalan söyleyerek, otun yenilebilir olduğunu söylüyordum ama kimse inanmıyordu. Ot yenilebilir değildi” dedi.

Save the Children, “Beş yıldır yaşanan çatışmaların ardından, kuşatma altındaki toplulukların acısı, kuşkusuz uluslararası toplumun Suriye’deki başarısızlığının en şok edici kanıtıdır” diye belirtti.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komiserliği’ne göre Suriye’de 450 bini aşkın kişi mevcut durumda kuşatma altındaki bölgelerde bulunuyor.

Salı günü bir açıklama yapan Dünya Gıda Programı’nın sözcüsü, Şubat ayı ortasından bu yana kuşatma altında bulunanlardan 150 binine yardım ulaştırdıklarını belirtti.