Suriye’de kanlı Mart: 6 bin ölü

Suriye’de kanlı Mart: 6 bin ölü

Mart ayı Suriye’de iki seneden bu yana devam eden çatışmalarda rekor düzeyde yaşanan can kayıbına sahne oldu. Suriye İnsan Hakları Gözlemevine göre Mart ayında en az 6 bin kişi hayatını kaybetti.

İngiltere merkezli kuruluşun direktörü Rami Abdulrahman taarfından yapılan açıklamaya göre Mart ayında Suriye’de yaşanan çatışmalar sonucunda 6 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Abdulrahman gerek ordu gerekse de direnişçilerin kayıplarını moral gerekçesiyle sakladıklarını ifade ederek ölü sayısının çok daha yüksek olabileceğini söyledi.

Çatışmalarda yaşanan can kaybındaki artışa Suriye ordusuyla direnişçiler arasında Şam, Halep ve Humus şehirleri çevresindeki operasyonların neden olduğu bildiriliyor. Direnişçilerin ülkenin güneyindeki Dara’da başlattıkları saldırı da yüzlerce kişinin ölümüyle sonuçlanmış durumda.

Kuruluşun verilerine göre Mart ayında bin 486 asker ve bin 464 direşçi öldü. Sivil kayıpları ise aynı zaman diliminde 2 bin 80 olarak gerçekleşirken bunlar arasında 298 çocuk ve 291 kadın bulunuyor.

Ülkedeki direnişçilerin saflarında yer alan 588 yabancı ölürken, çatışmalar sonucunda hayatını kaybeden 387 kişi bulunuyor.

Bu rakamlara göre Mart ayında 6 bin 5 kişi hayatını kaybetti.

Böylece Mart 2013 kuruluşun istatistiklerine göre 5 bin 400 kişinin hayatını kaybettiği Ağustos 2012’yi geçerek en çok can kaybının yaşandığı zaman dilimi oldu.

Abdulrahman açıklamasında uluslararası toplumun Suriye’deki çatışmaların sona ermesi için yeterli çabayı göstermediğini belirterek “Eğer bir çözüm olmazsa bu rakamlar önümüzdeki aylarda çok daha artacak” şeklinde konuştu.

Mart ayı sonu itibariyle 2 seneyi aşkın bir süreden bu yana süren çatışmalarda 62 bin 554 kişi hayatını kaybetti.

Abdulrahman’a göre bu rakam gerçek bilançonun yarısı dolayında.

Ülkedeki can kayıplarının yanı sıra her iki tarafça esir tutulan onbinlerce kişinin akıbetleri belli değil. Abdurrahman direnişçilerin yakaladıkları en az 12 bin Şheba milisi öldürdüğünü ve bunların kayıtlara geçmediğini belirtiyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ülkenin değişik bölgelerindeki ağıyla günlük olarak yaşanan çatışmalarda ölen ve yaralanan kişilerin raporlarını alıyor. Kuruluş ülkedeki çatışmalarda yaşanan kayıplar konusunda en güvenilir kaynaklardan biri olarak kabul ediliyor.