Suriye’de mültecilerin sayısı 1 milyonu aştı

Suriye’de mültecilerin sayısı 1 milyonu aştı

Birleşmiş Milletler tarafından yapılan açıklamaya göre Suriye’de iki yıla yakın bir süreden beri yaşanan çatışmalar nedeniyle mülteci konumuna düşenlerin sayısı 1 milyonu aştı. 

BM mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres yaptığı açıklamada 2013 yılının başından bu yana çatışmalardan kaçan sivillerin sayısında görülen dramatik artışın ardından komşu ülkelere sığınan mültecilerin sayısının 1 milyonu aştığını söyledi. 

BM rakamlarına göre mültecilerin yarısını çocuklar oluştururken şiddet nedeniyle görülen travmanın etkilerinin azaltılması için çok az şey yapıldığı ifade ediliyor. 

Guterres, Suriye’nin gün geçtikçe daha büyük bir insani felakete sürüklendiğini belirterek “Bu trajedi son bulmalı” şeklinde konuştu. 

Guterres ayrıca mültecilerin sığındıkları ülkelerde yaşadıkları koşullara da dikkat çekti. Soğuk kış mevsimiyle boğuşmak zorunda kalan mültecilerin kötü kanalizasyona imkanlarına sahip yerlerde barındıklarını ifade eden Guterres, sığınmacı kabul eden ülkelerin imkanlarının da sınırlı olduğuna dikkat çekti .

BM’nin verilerine göre Lübnan’a sığınan mülteci sayısıyla ülkenin nüfusu şu anda yüzde 10 oranında artmış durumda. Ürdün’de 324 bin, Lübnan’da 329 bin, Türkiye’de 185 bin, Irak’ta 105 bin, Mısır’da 43 bin ve Kuzey Afrika ülkelerinde ise 8 bin Suriyeli mülteci bulunuyor.