Suriye: Kimyasal saldırıda Türkiye'nin sorumluluğu var

Suriye: Kimyasal saldırıda Türkiye'nin sorumluluğu var

Suriye İletişim bakanı Umran el Zuabi, silahlı grupları kimyasal silah kullanmakla suçlayarak, Türkiye ve Katar hükümetlerinin "teröristler tarafından işlenen suç karşısında hukuksal, ahlaki ve politik sorumluluk taşıdığını" belirtti.

Resmi haber ajansı Sana'nın iddiasına göre silahlı gruplar Halep'e bağlı içerisindeki Han El Asal bölgesine yönelik kimyasal maddeler içeren bir füze attı. Saldırı sonucunda yeni bilançoya göre çoğu sivil 25 kişi öldü. Bir önceki bilanço da 16 kişinin öldüğü, 86 kişinin yaralandığı belirtilmişti.

Başar El Esad rejimi, Mart 2011'de bu yana "terörist" olarak tanımladığı silahlı gruplara ilk kez böyle bir suçlama yöneltti. Rejim daha önce elindeki belge ve isimlerle, aralarında Türkiye'nin olduğu yabancı ülkeleri silahlı grupları finanse etmekle suçlamış, BM'ye şikayet etmişti.

Batılı ülkeler de sık sık Şam'ı kimyasal silahlar kullanmaması yönünde uyarıyor. Bununla birlikte bazı Batılı yetkililer ile İsrailliler, kimyasal silahların Suriye muhalefetine bağlı bazı grupların eline geçeceği endişelerini dile getirmişti.

Han el Asal'daki saldırı ardından bir açıklama yapan Suriye İletişim Bakanı Umran el Zuabi, bu saldırıda Türkiye ve Katar'ın sorumluluk sahibi olduğunu söyledi. Zuabi, "Erdoğan ve Katar hükümetleri Han El Asal'da teröristler tarafından işlenen suç karşısında hukuksal, ahlaki ve siyasi sorumluluk taşıyor" dedi.

Bakan, kullanılan silahın tüm uluslararası sözleşmelerce yasaklandığını hatırlatırken,  kimyasal madde ihtiva eden bir roketin kullanılmasının "tehlikeli bir tırmanış" olduğunu kaydetti.  Bakan, "Sorumluluk Suriye'de teröristleri finanse eden ve silah sağlayan ülkelerdedir" diye ekledi.