Suriye muhalefeti 'başbakan'ını seçmeye çalışıyor

Suriye muhalefeti 'başbakan'ını seçmeye çalışıyor

Suriye muhalefeti, ilk başbakanlarını seçmek için İstanbul'daki bir otelde toplanıyor.  Eğer anlaşmazlıklar aşılarak bir başbakan seçilebilirse,  öncelikli görevi silahlı güçler tarafından denetimi ele geçirilen ülkenin kuzey ve doğusundaki toprakların idaresi olacak.

Suriye'de kanlı çatışmalar ve katliamlar devam ederken, muhalefet İstanbul'da 18-19 Mart tarihleri arasında ilk başbakanlarını seçmeye çalışacak.  10 dolayında aday arasında üç kişinin isimleri ön plana çıkarılıyor: eski bir Ziraat Bakanı ile bir ekonomist ve uzun yıllar ABD'de yaşamış üst düzey bir telekomünikasyon kadrosu.

Ancak Suriye Ulusal Koalisyonu'nun (SUK) 70 üyesinin geçici bir hükümet mi yoksa daha sınırlı yetkileri olan bir yürütme organı mı kurulması konusunda anlaşmaya varması gerekiyor. Bu konudaki anlaşmazlık nedeniyle iki kez toplantı ertelenmişti.

AFP'ye göre SUK'un sözcüsü Welid El Bunni, "Bu toplantıda başbakanın seçileceğinden emin değilim" dedi.  Bunni, "Bizim geçici bir hükümete mi yoksa Arap Birliği'nde Suriye'nin yerine oturabilmesini sağlayacak sorumluluklarına sahip çıkma yeteneğindeki bir yürütme organına mı ihtiyacımızın olduğunu belirlemek için halen derin tartışmalar gerekli" diye ekledi.

Başbakanlık koltuğu için öne çıkan üç isimden ikisi yaşamlarının büyük bir bölümünü ABD'de geçirmiş teknokratlardan oluşuyor. Usama El Kadi, 1968'de Halep'te doğdu, Washington'da Suriye Siyasi ve Stratejik Araştırmalar Merkezi'ni yönetiyor; Hasan Hitto, 1963'de Şam'da doğdu. ABD'de 20 yıla yakın yaşayan Hitto, bir yüksek teknoloji şirketinde kadrolu olarak çalıştıktan sonra Türkiye'ye geldi ve 2012 yılı sonunda Suriye muhalefetine katıldı.

Favori olarak görülen üçüncü kişi ise 1947 İdlib doğumlu Esad Mustafa. Hafız Esad döneminde, 2001 yılına kadar dokuz yıl boyunca Ziraat Bakanı olarak görev yapan Mustafa, daha sonra Kuveyt'e gidene kadar Başar El Esad döneminde de hükümette yer aldı.

Suriye muhalefeti her ne kadar, ayaklanma ile iyi ilişkileri olan bir yönetim arzuladıklarını söyleseler de, Suriye'deki çatışmalara askeri, diplomatik ve mali desteği ile katılan Suudi Arabistan, Katar, Türkiye ve Batı'nın etkisi olacak.  Koalisyon üyesi Ahmed Ramadan, "Eğer bir teknokrat isteniyorsa, belki Kadi kazanacak. Eğer tercih tecrübeden yana olursa, o zaman Mustafa olacak" dedi. Diğer bazı üyelere göre ise Hassan Hitto kazanacak.

Suriye muhalefetinde etkili isimlerden biri olan yazar Michel Kilo, geçici bir hükümetin kurulmasına karşı çıkarak, muhalefet ve rejim üyelerinden oluşacak bir hükümet kurmak için rejimle diyalogun öne çıkarılmasını istiyor. Washington'un da bu seçenekten yana olduğu ancak Arap Birliği ve Türkiye'nin geçici bir hükümet istediği ifade ediliyor.