Suriye muhalefeti Halep Meclisi’ni Türkiye’de seçti

Suriye muhalefeti Halep Meclisi’ni Türkiye’de seçti

Suriye muhalefeti Halep’te kendi kontrolündeki alanlar için bir Meclis oluşturdu. 29 üyeli meclis seçimi ise Türkiye’de yapıldı.

Bombalar altında harabeye dönmüş Hreytan kenti adayı Yehia Naana, AFP’ye yaptığı açıklamada “İlk kez Halep’in özgürce seçilmiş bir bölgesel meclisi olacak. Tüm Suriye genelinde yakında özgür seçimler yapılmasını umut ediyoruz” dedi.

Bu “özgür seçimler” ise Halep’te değil Antep’te yapıldı. Naana, “Halep’teki güvenliksiz ortam nedeniyle oylamayı orada yapamadık. Ve hiçbir aday gerçek anlamda kampanya yürütemedi” diye kabul etti.

Silahlı grupların ele geçirdiği Halep bölgesindeki alanlar, Suriye uçakları tarafından bombalanma tehdidi altında. Çatışmadan önce ticari bir bölge olan Halep’in alt yapısı ve binalar ağır hasar görmüş duruda. Kent sakinler özellikle su, elektrik ve un sıkıntısı yaşıyor.

Naana, “Bölgesel meclisin temel hedefi siviller için idari işleri yürütmek altyapı, sulama ve Esad’ın devrilmesi ardından siyasi yaşamını sürmesi için kamu kuruluşlarının korunmasını güvenceye almak olacak” dedi

Muhalefet Koalisyonu içerisinde yer alan Suriye Ulusal Konseyi yetkililerinden Abdulrahman El Hac, bölgenin beş ilçeye bölünmesi nedeniyle oylama prosedürünün karmaşık olduğunu kaydetti. Bölgesel Meclis üyeleri seçim komisyonunun 240 dolayındaki üyesi seçti. Bunların genellikle kent sakinleri tarafından atanan yerel yetkililer olduğu ifade edildi. Seçim sonuçlarının pazartesi günü açıklanacağı bildirildi.

Hac, “oylamanın Türkiye’de yapılmış olmasının meclisin gelecekte Suriye merkezli olması önünde engel oluşturmadığını” belirtti.

Hac, “Bölgesel bir meclisin kurulması şimdiden itibaren sivil işlerin, militanlar tarafından bireysel olmanın ötesinde kurumsal bir düzeyde oranize edileceği anlamına geliyor” dedi.

AFP tarafından Halep’li rejim karşıtı bir militan olarak tanıtılan Ebu Ömer isimli kişi, seçimlerden duyduğu memnuniyeti dile getirirken, “Hayatımda ilk kez kimin kazanacağını bilmediğim bir seçime tanıklık ettim. Burada hiç kimse bir adayın seçilmesi için herhangi bir kimsenin üzerinde baskı yapamaz” iddiasında bulundu.