Suriye'nin Arap Birliği'ndeki koltuğu muhalefete verildi

Suriye'nin Arap Birliği'ndeki koltuğu muhalefete verildi

Suriye'nin Arap Birliği'ndeki koltuğunun resmi olarak muhalefete verildiği açıklandı.

Doha'daki Arap zirvesi öncesi Arap Birliği'nin bir üst düzey yetkilisi tarafından AFP'ye yapılan açıklamaya göre, Suriye'nin koltuğu muhalefete verildi.

Suriye muhalefeti de kendi içerisinde derin anlaşmazlıklar yaşıyor. Arap Birliği yetkilisi, muhalefetin zirveye katılmak için bir temsiliyet oluşturması gerektiğini belirtti.

Suriye Ulusal Koalisyonu (SUK) Pazar günü yaptığı açıklamada Doha zirvesine davet edildiklerini belirtti. Zirvede koalisyonu, muhalefetin geçtiğimiz hafta başbakan olarak seçtiği Gasan Hitto temsil edecek.

Arap Birliği'nin kararı öncesinde SUK Başkanı Ahmed Moaz El Katib istifasını sundu. Yaklaşık 30 yıl ABD'de yaşayan ve Teksas'ta bir telekomünikasyon şirketinde üst düzey görev yaptıktan sonra 2012 yılı sonunda muhalefete katılarak 18 Mart'ta Başbakan seçilen Hitto'nun Katib'in istifasını henüz kabul etmediği belirtildi.

Koalisyonun bir yetkilisi olan Halid Salih'in AFP'ye yaptığı açıklamasına göre Hitto ile Koalisyonun başkan yardımcısı Suheyr Attasi, bugün Doha'ya gidecek.

Başar El Esad'ın başkanlığındaki Baas rejiminin Arap Birliği'ndeki üyeliği, Mart 2011'de başlayan olayların ardından aynı yıl içinde askıya alınmıştı.

Cezayir ve Irak'ın muhalefete verilen Arap Birliği üyeliği konusundaki çekincelerini ifade etmesi bekleniyor.

Esad rejimine karşı savaşan silahlı gruplara silah ve finansman sağlayan ülkeler arasındaki Katar, Pazar günü yaptığı açıklamada Katib'i istifasını geri almaya çağırdı.

Katib ise Facebook üzerindeki sayfasına yaptığı açıklamada, muhalefeti destekleyen ülkeleri isim vermeden Suriye ayaklanmasını kendi denetimlerine almakla suçladı.  Katib'in başta Katar olmak üzere bazı ülkelerin, Müslüman Kardeşler'in desteğindeki Gasan Hito'nun başbakan olarak seçilmesini dayattığı tepkisinde bulunduğu belirtiliyor.

Katib bugün Facebook üzerinden yaptığı başka bir açıklamada, Doha'daki zirveye gideceğini bildirdi. Katib'in zirvedeki Suriye delegasyonuna başkanlık edeceği belirtildi.