Suudiler silah alım anlaşmalarına bir yenisini ekledi

Son aylarda giderek daha fazla öne çıkan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman, ABD ve Fransa’nın ardından İspanya ile yaptığı silah anlaşmasıyla gündemde.

 ABD ve Fransa’nın ardından İspanya’ya ziyarette bulunan Muhammed bin Salman, bu ülkeden Suudi Arabistan donanması için 2 milyar dolara yakın bir anlaşma imzaladı.

Salman ile İspanya Savunma Bakanı Maria Dolores de Cospedal’in gözetiminde imzalanan anlaşmayla Suudi donanmasına 5 adet korvet satışı yapıldı. 1,8 milyar dolarlık anlaşmanın Navantia şirketiyle yapıldığı belirtildi.

İran’la gergin bir dönem yaşayan ve Yemen’deki iç savaşta doğrudan taraf olan Suudi Arabistan, dünyanın en büyük silah ithalatçılarından biri konumunda. Salman’ın Mart ayında Londra’daki ziyaretinde İngiliz, Alman, İspanyol ve İtalyan ortaklığı Eurofighter şirketinden 48 adet Eurofighter Typhoon savaş uçağı anlaşması imzaladığı ortaya çıkmıştı.

Son olarak ABD’nin de 1 milyar dolarlık silah satışını onayladığı belirtilirken, Muhammed bin Salman’ın 8-10 Nisan’da Fransa’ya yaptığı ziyaretinde ise 18 milyar euroluk ticari anlaşmalar da imzalanmıştı