Taenia saginata hücrelerindeki kanser insana geçebiliyor

ABD’de yapılan bir tıbbi araştırma sonucunda, tenya adlı ince bağırsaklara yayılan bir tür parazitteki kanserojen hücrelerin insanda kansere yol açtığı ortaya çıktı.

ABD’de yapılan bir tıbbi araştırma sonucunda, tenya adlı ince bağırsaklara yayılan bir tür parazitteki kanserojen hücrelerin insanda kansere yol açtığı ortaya çıktı. Bu tür bir kanser vakasının çok nadiren görüldüğü biliniyor.

New England Journal of Medicine’de yer alan araştırmada, 2013 yılında Kolombiya’da yaşamını yitiren bir kişinin, kanserli hücrelerinin tenya saginata türü sestodtan bulaştığı sonucuna ulaşıldığı kaydedildi. Yaşamını yitiren 41 yaşındaki kişinin bedeni üzerinde sonradan yapılan çalışmalar sonucunda, ölümüne neden olan kanserli hücrelerin tenyalarda da bulunduğu görüldü.

Taenia saginata, daha çok ince bağırsaklarda yaşayan ve bir tür yassı soluncan olarak biliniyor. Kanserli taenia saginata’nın bulunduğu kişinin ölümünden önce HIV virüsü kaptığı, ayrıca akciğerleri ile lenf düğümlerinde tümör teşhisi konulduktan kısa süre sonra hayatını kaybettiği de araştırmada yer alıyor.

Bu kişinin ölümünden sonra yapılan incelemede insanlarda görülen kanser türlerinin yol açtığı lezyonların görüldüğü, ancak daha sonra bunun insanlarda görülen kanserli hücrelerden kaynaklanmadığı anlaşıldı. Yine bu hücrelerin normalinden 10 kat daha küçük oldukları ve DNA’larının ‘cüce tenyalara’ ait olduğu da belirlendi.

Araştırmayı yürüten Amerikan Hastalıklarla Mücadele Merkezi üyesi patolojist Atis Mühlenbachs, tenyalardan insana kanserli hücre bulaştığına dair vakaların ‘nadir’ görüldüğünü düşündüklerini söyledi. Mühlenbachs, bu vakaların özellikle AIDS  hastalığına yol açan HIV virüsü taşıyan ve dolayısıyla bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde görülebileceğini de kaydetti.

Tüm dünyada on milyonlarca insana bulaştığı tahmin edilen tenyaların özellikle gelişmekte olan yoksul ülkelerde yaygın olduğu biliniyor.