Tahran'da bir yılda 4460 kişi hava kirliliðinden öldü

Tahran'da bir yılda 4460 kişi hava kirliliðinden öldü

Ýran Saðlık Bakanı Danışmanı, hava kirliliði nedeniyle başkent Tahran’da bir yıl içerisinde 4 bin 460 kişinin hayatını kaybettiðini açıkladı. Kentte kirlilik nedeniyle idari kurumlar ve okullar tatil edildi, trafik tedbirleri alındı.

Saðlık Bakanı Danışmanı Hasan Agajani, “Geçen yıl (Mart 2011 ile Mart 2012 arası) içerisinde 4 bin 460 kişi kirlilikten hayatını kaybetti” dedi.

Hava kirliliðinin yüksek oluşu nedeniyle Tahran’da Cumartesi günü idari kurumlar, okullar ve üniversiteler kapatıldı. Bir ay içerisinde ikinci kezdir bu tedbir alınıyor. Kirliliðin temel nedeni olan araç trafiðinin araçların nöbetleşe kullanımı tedbiri devreye konuldu. Düşük kalitedeki mazotun kullanıldıðı Ýran’da araçların, diðer ülkelere göre ortalama daha fazla yakıt tükettiði belirtiliyor.

MAZOT YÜKSEK ORANDA KANSEROJEN MADDE ÝÇERÝYOR

Bahar isimli gazetede yer alan bir habere göre Hava Kontrol Şirketi Müdürü Yusuf Raşidi, Ýran’da üretilen mazotun yüzde 2 ila yüzde 3 oranında kanserojen madde içerdiðini, oysa bu deðerin yüzde 1’in altında olması gerektiðini söyledi. Yine mazottaki sülfür oranının da uluslar arası normların üç kat üstünde olduðu kaydediliyor.

Ýran, aşaðı yukarı kendi tükettiði miktara denk gelen 60 milyon litre mazot üretiyor. Petrol Bakanlıðı yetkilileri, Avrupa ülkelerinde kullanılan Euro 4 ve Euro 5 mazot normlarına uygun hale getirmek için mazot kalitesini iyileştirme sözü verdi. Mevcut durumda üretilen mazotun büyük bir kısmı Euro 2 kalitesinde.

DÜNYANIN EN KÝRLÝ ŞEHÝRLERÝNDEN BÝRÝ

10 milyonu aşkın nüfuslu Tahran, daðlarla çevrili 1500 metre yüksekliðe sahip bir havzadaki coðrafi durumu ve sürekli artan otomobil trafiði nedeniyle dünyanın en kirli şehirleri arasında yer alıyor.

Her yıl bu dönemde sıcaklık terselmesi olgusu kirliliðe yol açıyor, soðuk hava sıcak havanı yükselmesini engelliyor.

Fars haber ajansına göre hava kirliliði nedeniyle Bakanlar Kurulu’nun bir toplantısı da iptal edildi. Ýlna haber ajansına da bir açıklamada bulunan Yusuf Raşidi, alınan bu tedbirlere raðmen “havanın kalitesi tehlikeli düzeyde kalmaya devam ediyor” dedi.

HASTANELERE BAŞVURULAR ARTTI

Saðlık Bakanlıðı’na göre kardiyoloji servislerine başvuranların sayısı son günlerde yüzde 30 oranında artarken, hastanelere yapılan başvurularda yüzde 15’lik bir artış yaşandı. Bunların özellikle baş dönmesi, solunum zorlukları ve bulantıdan şikayet ettikleri bildirildi.

Nükleer program gerekçesiyle Batı’nın ambargo uyguladıðı Ýran’da, kirliliðe karşı alınan tedbirlerin ekonomik maliyeti de yüksek oluyor. Ýsna haber ajansına konuşan milletvekili Muhammed Reza Tabeş, büyük kentlerdeki (Tahran, Meşed, Ýsfahan, Arak ve Kerec) her tatil gününün ekonomiye maliyetinin 275 milyon dolar olduðunu söyledi.

Meteoroloji servisleri, önümüzdeki Perşembe’den itibaren yaðmur nedeniyle hava kirliliðinde güçlü bir düşüş yaşanacaðını öngörüyor.