Tahran saldırısında son durum

İran'da parlamento binası ve Humeyni'nin mazarına yapılan saldırıları DAİŞ üstlendi. En az 8 kişinin öldüğü, 37 kişinin yaralandığı saldırılarda, saldırganların çarşaf giyerek parlamento binasına girdikleri belirtiliyor.

İran'ın başkenti Tahran'da parlamento binası ve İran İslam Devrimi Lideri Ayatullah Hamaney'in mezarına yapılan saldırıların DAİŞ tarafından üstlenildiğin belirtildi. 4'ü saldırgan 8 kişinin öldüğü, 37 kişinin ise yaralandığı saldırıya ilişkin DAİŞ'e yakınlığıyla bilinen sitelerden açıklama geldi. DAİŞ'e yakın siteler, eş zamanlı saldırılar ilişkin "DAİŞ savaşçıları Tahran’da Humeyni’nin mezarına ve parlamentoya saldırdı" açıklaması yaptı.

EŞ ZAMANLI SALDIRILAR

İran'ın başkenti Tahran'da bugün saat 09.00 ile 09.30 arasında 3 kişi parlamento binasına girerek saldırırken, bir kişinin ise İran devriminin liderleri Ayetullah Humeyni'nin mezarında kendisini patlattı. Öte yandan İran istihbaratı İtlaat başkanı bir saldırının daha önlendiğini iddia etti. Söz konusu saldırının hedefinin neresi olduğu hakkında bilgi vermeyen İtlaat Başkanı, halka metro ve toplu ulaşım araçlarından uzak durmaları çağrısı yaptı.

PARLAMENTO SALDIRISI

Edinilen son bilgilere göre İran parlamentosuna yapılan saldırıyı gerçekleştirenler, çarşaf giyerek binaya girdi. İran medyasına bilgi veren Tahran Milletvekili İlyas Hezreti, parlamento binasına girenlerden ikisinin üzerinde kalaşnikof silahı, birinin üzerinde ise tabanca olduğunu söylemişti. Ancak bazı kaynaklar ise saldırganların 4 kişi olduğunu iddia ediyor. Parlamento binasında yaşanan çatışmalarda iki güvenlik görevlisinin yaşamını yitirdiği belirtiliyor.

KONTROL ALTINDA ALINDI İDDİASI

Bazı kaynaklar ise saldırganlarından birinin canlı bomba olduğunu ve rehin aldığı 4 kişiyle birlikte kendini patlattığını öne sürüyor. İran televizyonu Press TV ise saldırganlardan birinin siyanür içerek intihar ettiğini öne sürdü. Son gelen bilgilere göre, parlamentodaki 4 saldırgan öldürülerek, saldırı kontrol altında alındı.

HUMEYNİ'NİN MEZARINA YAPILAN SALDIRI

Parlamento binasıyla eş zamanlı olarak İran İslam devrimi lideri Ayetullah Humeyni'nin mezarında bulunduğu bölgeye de saldırı düzenlendi. İran ajansları ve devlet televizyonun aktardığı bilgilere göre, Humeyni'nin mezarında intihar saldırısı gerçekleştirildi. Buradaki saldırıda da bir kişinin öldüğü, 5 kişinin ise yaralandığı belirtildi. Ayrıca bölgedeki bir kadının da intihar bombacısı olabileceği şüphesiyle gözaltına alındığı belirtildi.

Tahran Valisi bir saldırganın türbede üzerindeki patlayıcıları infilak ettirdiğini, bir saldırganın ise vurularak öldürüldüğünü açıkladı. Mehr Haber Ajansı, Humeyni'nin türbesinde kendini patlatan intihar bombacısının kadın olduğu bilgisini paylaştı.

YOĞUN BİLGİ KİRLİLİĞİ

İran'daki eş zamanlı saldırıların bilançosu hakkında henüz net bilgiler elde edilemezken, hastanelere 37 yaralının kaldırıldığı ancak iki kişinin kurtarılamayarak yaşamını yitirdiği belirtiliyor.

Bu arada saldırılar sonrası İran medyasında yoğun bilgi kirliliğinin yaşanması dikkat çekti. İran, Mehr, Tesnim ve Fars gibi İran haber ajansları saldırganların sayısı, saldırı şekilleri, ölü ve yaralı sayısı hakkında çelişkili bilgiler servis ediyor. Ayrıca ölenlerden kaçının saldırgan, kaçının sivil ya da güvenlik görevlisi olduğu hakkında da net bilgilere ulaşılamıyor.