Taliban yıktığı Buda heykellerini ziyaret için para alıyor

Afganistan’da iktidarı ele geçiren Taliban, 2001 yılında yıktığı iki büyük Buda heykelinin eteğinde bilet satış gişesi kurdu.

Washington Post gazetesine göre Taliban, Bamyan’daki Buda heykellerinin eteklerine bilet gişesi kurdu. Afganlardan ziyaret için 58 sent talep edilirken, yabancılara 3,45 dolara bilet satışı yapılıyor.

Taliban, 2001 yılında uluslararası tepkilere rağmen “sahte tanrı” diye patlayıcılar ve doçkalarla iki büyük heykeli yıkmıştı.

Her iki buda heykeli 38 ve 55 metre yüksekliğindeydi. Alanda sadece heykellerin oyuldukları yerde hafriyatlar hala görülebiliyor.

Taliban bu girişimi, kurdukları rejimin “açılım kanıtı” olarak sunuyor. Diğer bir ifadeyle 1996-2001 arasındaki dönemden daha hoşgörülü olduklarını iddia ediyorlar.

Taliban'ın Kültür Bakanı Yardımcısı Atikullah Azizi geçtiğimiz günlerde Bamiyan bölgesinin hükümet için önemli olduğunu söylemişti.

Aziz, bu yerlere erişimi kısıtlamak ve bilet satışlarını denetlemek için binden fazla muhafızın görevlendirildiğini de sözlerine eklemişti.

Yetkililer, heykellerin kalıntılarını potansiyel bir gelir kaynağı olarak görüyor ve turist çekmeyi amaçlıyor.

Bamyan bölgesel hükümetinin bilgi ve kültür müdürü Saifurrahman Mohammadi'ye göre geçen yıl eyaleti 200 bin turist ziyaret etti ve bunun bölge sakinlerinin yaşam standartlarını iyileştirebileceğini söyledi.

Ülkenin en fakir bölgelerinden biri olan Bamyan’da, nüfus kömür madenciliği ve geçimlik tarımla geçimini sağlıyor. Ülke ekonomisi, özellikle uluslararası yaptırımlar ve insani yardımlardaki kesintiler nedeniyle bozulmaya devam ediyor.

Hükümet ayrıca Taliban'ın Ağustos 2021'de yeniden iktidara gelmesinin ardından bölgeyi boşaltan arkeologların da geri dönmesini umuyor. UNESCO yakın zamanda yolları korumak ve güvence altına almak için çalışmalara yeniden başladı ve bu da bazı yabancı arkeologların geri dönüşünün sinyali olabilir.