Talibanlardan Adalet Sarayı'na saldırı: 46 ölü

Talibanlardan Adalet Sarayı'na saldırı: 46 ölü

Afganistan'ın batısında bir Adalet Sarayı'na giren Talibanlar, davası görülen militanları kaçırmak için en az 46 kişiyi öldürdü. Yetkililere göre Talibanlar, tek tek bütün odalara girerek hareket eden herkesi vurdular.

Farah eyaletinin aynı isimdeki başkentinde Çarşamba günü düzenlenen saldırı ardından, Adalet Sarayı'nda sivil vatandaşlar, yargıçlar, avukatlar, mahkemede çalışan memurlar ve güvenlik güçlerinin cenazeleri kaldı.  Saldırı, asker kılığına girmiş dokuz Taliban tarafından gerçekleşti.

Farah Eyaleti Vali Yardımcısı Muahmmed Yunus Rasuli'nin AFP'ye  yaptığı açıklamaya göre orduya aitmiş gibi görünen bomba yüklü bir araç, içerisindeki üç intihar eylemcisi ile birlikte mahkeme binasının girişinde patladı. Saldırıda kullanılan 4X4 Ford Ranger marka araç ABD tarafından Afgan güvenlik güçlerine verilmişti.

Bu patlamanın ardından asker kıyafetli altı savaşçı adalet sarayı ve savcı bürosuna girdi. Vali Yardımcısı'na göre her saldırganın üzerinde 10'ar el bombası ve mermiler bulunuyordu. Vali Yardımcısı, "Tüm kapıları kırdılar ve her oda içerisindeki insanları öldürdüler, bu şekilde oda oda ilerlediler" dedi.  Yargıçlar, avukatlar ve olay yerindeki diğer kişilerin hiçbirinin kendilerini savunmak için silahları olmadığı belirtildi.

Farah Valisi Muhammed Ekrem Kpalwak, Talibanlar tutukluları binadan kurtarmayı başardıktan sonra asker ve polisin operasyon başlattığını söyledi.  Saldırının başlamasından sekiz saat sonra Afgan güçlerinin son Taliban'ı öldürmeyi başardığı belirtildi. Talibanların saldırısında 36 sivil, 10 asker ve polis öldürüldü.

Saldırı, bir çok Taliban'ın yargılandığı davanın başlayacağı bir sırada gerçekleşti.  Talibanlar saldırı sırasında 13 tutukluyu kurtardıklarını bildirdi ancak vali bunlardan 12'sinin yeniden yakalandığı ve tutuklandığını söyledi.

Farah Hastanesi doktoru Wekil Ahmed'e göre saldırıda biri tutuklu olmak üzere 100 kişi de saldırıda yaralandı.

Afgan Devlet Başkanı Hamid Karzai yazılı bir açıklama ile saldırıyı "soykırım" olarak tanımladı ve Müslümanların Talibanlar tarafından öldürülmezinin cezasız kalmayacağını belirtti. Buna karşın Talibanlar, "düşmana ağır kayıplar verdiren şehitler" tarafından yürütülen saldırının başarılı olduğunu açıkladı.