Tamiller 'unutulmuşluğa' karşı yürüdü

Korkunç bir katliamın kurbanı olan Tamiller, Fransa’nın başkenti Paris’te “unutulmuşluğa” karşı yürüdüler.

Paris’te yüzlerce Tamilli, Sri Lanka iç savaşında hayatını kaybeden Tamillileri andı. Savaşın yarattığı travmanın izlerini taşıyan Tamil halkı, genellikle sessiz bir göçmen topluluğu olarak biliniyor.

RFI radyosunun haberine göre eylemcilerden biri, “Biz buradayız, sizinle birlikte çalışıyoruz, sizinle birlikte yaşıyoruz, ama unutulmuşuz” diyor.

Yürüyüş Paris’in Chapelle semtinde gerçekleşti.  Sessiz bir yürüyüş oldu. Eylemciler yaşanan soykırım karşısında uluslararası toplumun sessizliğine tepki gösterdiler.

SOYKIRIMIN TANINMASINI İSTİYORLAR

Birleşmiş Milletler’in bilançosuna göre Sri Lanka savaşında 70 bin ila 100 bin kişi hayatını kaybetti. Gerçek rakamın çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Zira Tamil kaynakları katliamın boyutlarına ilişkin farklı bilgiler veriyor. Katliamlar dünyanın gözleri önünde gerçekleşti ve Batılı hükümetlerden ciddi bir tepki gelmedi. Çatışma çoğunluktaki Seylan yönetiminin, Tamil halkına karşı yürüttüğü korkunç savaştı. Tamillerin resmi talepleri kanlı bir şekilde bastırıldı. Resmi olarak bu savaş, sekiz yıldan beridir son buldu. Ancak bu savaş Fransa’da yaşayan 50 bin Tamilli için günlük olarak yaşamaya devam ediyor.

Tamil topluluğuna ait bir derneğin siyasi sorumlusu Thirukulasingam Thiruchchoti, “30 yıl daha beklemek istemiyoruz” dedi. Yetkili, bu ifadeleri ile Kamboçya’da Kızıl Kımerlerin gerçekleştirdiği katliamlar karşısında uluslararası toplumun nasıl uzun bir süre sonra, yaşananları tanıdığına dikkat çekti. Tamil halkı, BM’nin Sri Lanka yönetimi tarafından işlenen suçları “savaş suçları” ve “insanlığa karşı suç” olarak tanımasını istiyor.

KATLİAMLA BASTIRILAN BİR MÜCADELE

Sri Lanka devlet ile son büyük kapışmadan önce 33 yıllık bir silahlı mücadele yaşandı. 1976 yılında kurulan Tamil Eelam Özgürlük Kaplanları, adanın kuzey doğusunda kendi kaderinde tayin hakkı ve bağımsız bir devlet için mücadele etti. Kaplanlar, ABD, AB, İngiltere ve Hindistan tarafından “terörist örgütler” listesine alındı.

25 Ocak 2009’da Sri Lanka ordusu Tamil topraklarındaki küçük Mullaitivu kentinin kontrolünü 50 bin askerle ele geçirdi. Buradaki savaş 2 bin Tamil militanına karşı yürütüldü. 25 Nisan’da Kaplanlar, Sri Lanka ordusu tarafından kuşatılan Mullaithivu kasabası yanındaki geniş kıyı şeridi olan Puttumatlan’da 13km2’lik bir alana geriledi. Daha o tarihte en az 50 bin kişi çatışma alanında mahsur kalırken, 100 bin kişi de mülteci kamplarına doldurulmuştu.

17 Mayıs 2009’da Sri Lanka ordusu ülkenin kuzey doğusundaki Tamil topraklarını kuşatırken, bir gün sonra da Tamil lideri Velupillai Prabhakaran’ın öldürüldüğünü ilan etti. Görüntüleri de basına dağıtıldı. Dünyanın gözleri önünde katliamlar yapıldı. BM’ye göre sadece bu son savaşta 30 bin kişi hayatını kaybetti. Gerçek bilanço ise çok daha ağır. Tamil kaynaklarına göre Aralık 2008 ile 18 Mayıs 2009 arasında katledilen 30 bin insanın dışında çoğu kadın ve çocuk 146 bin 679 kişinin öldüğünü söylüyor. Bunların çoğu kayıp insanlar, başlarına neler geldi bilinmiyor. Ancak ölü olarak kabul ediliyorlar.

İKİ BİN YILLIK YAZILI BİR GELENEK

Yaklaşık 2 bin yıllık yazılı bir geleneğe sahip olan Tamil dili, klasik bir edebiyata kavuşan ilk Hint dili özelliğini taşıyor. Yoğunlukla Güney Hindistan ve Sri Lanka’da konuşlan onlarca dilden oluşan Dravid dilleri arasında klasik Tamil dili en önemli edebiyata sahip dil olarak övünüyor. Halk olarak Tamiller tarihte müzik, heykel ve mimari alanında önemli eserler verdiler.

2009 yılı sayımlarına göre Tamillerin nüfus 80 milyon dolayındaydı. Bunların 70 milyonu Hindistan’da yaşıyor. 10 milyondan fazlası ise Sri Lanka’da. Hindistan ve Sri Lanka’daki Tamiller aynı kültürleri paylaşsalar da farklı diyalektlerde konuşuyorlar ve ortak bir vatan talepleri yok.