Tayland’da sağanak yağmurun yol açtığı sellerde 22 ölü

Taylandlı yetkililer sağanak yağmurun yol açtığı sellerde 22 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Afet Önleme ve Azaltma Departmanı tarafından yapılan açıklamada, son on gün içinde 13 kuzey ve güney eyaletinde 30.000'den fazla hanenin etkilendiği belirtildi. 

Afet önleme kurumu, sellerde 22 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.  Bunlar arasında geçen hafta güneydeki Phuket adasında bir yerleşim bölgesinde meydana gelen toprak kaymasında bir Rus turist çiftin de bulunduğu 12 kişi var. Ayrıca 9 kişinin de yaralandığı ifade edildi. 

Açıklamada, krallığın kuzey ve kuzeydoğusundaki otuz bir ilin perşembe gününe kadar ani sel riski altında olduğu belirtildi. 

Açıklamada, “Bakanlık yerel yetkililere hava koşullarını yakından takip etmeleri ve müdahale için ekip ve ekipmanlarını hazır bulundurmaları talimatını verdi” denildi. 

Açıklamada, “Bölge sakinleri de hava tahminlerini izlemeli ve uyarıları ciddiye almalıdır” diye belirtildi. 

Pazartesi günü de doğudaki Nakhon Ratchasima eyaletinde yapımı devam eden bir yüksek hızlı tren hattındaki demiryolu tünelinin toprak kayması sonucu çökmesi üzerine aralarında iki Çin vatandaşı ve bir Burmalı kadının da bulunduğu üç işçinin kaybolduğu bildirilmişti.

Temmuz ve eylül ayları arasında başlayan yağmur mevsimi genellikle aylarca süren günlük sağanak yağışları beraberinde getiriyor,  ancak bilim insanları insan kaynaklı iklim değişikliğinin yağışları daha yoğun hale getirebileceğini söylüyor. 2011 yılında meydana gelen sellerde yüzlerce kişi ölmüş ve ülke genelinde milyonlarca ev hasar görmüştü.