Teksas'tan geldi, Suriye muhalefetinin 'başbakanı' oldu

Teksas'tan geldi, Suriye muhalefetinin 'başbakanı' oldu

İstanbul'da toplanan Suriye Ulusal Koalisyonu (SUK), geçici hükümeti başbakanını seçti. İslamcı olarak tanımlanan ve Kürt kökenli olduğu iddia edilen Gasan Hitto, sadece bir kaç ay önce muhalefete katıldı. Öncesinde ise Teksas'ta bir telekomünikasyon şirketinde üst düzey görev yapıyordu.

Suriye Ulusal Koalisyonu, Pazartesi akşamı İstanbul'da geçici hükümetin başbakanını seçebildi. Daha önce iki toplantı, anlaşmazlık nedeniyle iptal edilmişti. Gasan Hitto, silahlı grupların ele geçirdiği Suriye topraklarının ilk başbakanı oldu. Koalisyon üyesi Hişam Marwa, Hitto'nun 49 oydan 35'ini aldığını açıkladı.  Toplam 11 aday yarıştı. Hitto'nun temel rakibi olarak görülen Hafız Esad döneminin eski Tarım Bakanı Esad Mustafa, sadece 7 oy alabildi.

1964 doğumlu Hitto, geçen yıla kadar Teksas'ta bir telekomünikasyon şirketinin üst düzey bir kadrosu olan Hitto, Kasım 2012'de muahlefet saflarına geçti ve Suriye'deki halka yönelik insani yardım faaliyetlerine katıldı.

70 üyeli koalisyon toplantısında, oylama 14 saatlik tartışmalar ardından gerçekleşti. Bazıları Hito'yu "uzlaşma adayı" olarak sunarken, hem İslamcı hem de liberal eğilim tarafından uygun görüldüğü iddia edildi.

Ancak aralarında aşiret şefi Ahmet Jerba ile muhalif olarak tanımlanan Welid El Buni ve Kemal el Labwani gibi SUK'un birçok üyesi oylamaya katılmadı. Bunlara göre başbakan seçimi, yabancı ülkelerin desteği ile hızlı bir şekilde organize edildi.

Koalisyonun başkanı Ahmed Moaz el Katib ise "Şeffaf bir oylama, demokratik bir oylama" iddiasına bulundu.

SİLAHLI GRUPLARI İKNA EDEBİLECEK Mİ?

Alkışlarla karşılanan Gasan Hitto basına yaptığı açıklamada "Size (Suriye halkına) diyoruz ki sizinle birlikteyiz, ve eğer Allah izin verirse, kazanacağız" dedi.  Hitto, "Yakında bu yeni hükümetin programını açıklayacağız" diye ekledi.

AFP'ye konuşan Koalisyon üyesi Samir Naşar, Hitto'nun Suriye'ye geçerek burada "Esad rejimine karşı savaşan isyancı grup şefleri ile bir dizi görüşme gerçekleştireceğini" söyledi. Silahlı grupların, yeni "başbakan"ı ne ölçüde kabul edecekleri ise henüz bilinmiyor. Ancak farklı eğilimleri olan ve bir çok ülke tarafından desteklenerek silahlandırılan çok sayıda silahlı grubun çatışmalara katıldığı Suriye'de Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) yeni "başbakan"ı görünüşte destekliyor.

Oylamadan önce bir açıklama yapan ÖSO Genel Kurmay Başkanı Selim İdris, "Suriye'de özgürleştirilmiş tüm alanlarda (geçici) hükümeti korumak sorumluluğunu alıyoruz ve eğer bir bakan kurtarılmamış bir alana gitmek isterse, onu Şam'ın merkezine kadar koruma sorumluluğunu da üstleniyoruz" dedi.

YENİ HÜKÜMET HER AY 500 MİLYON DOLAR İSTİYOR!

Geçici hükümetin Suriye merkezli olması gerektiği ifade ediliyor.  Koalisyon sözcülerinden Halid El Saleh, "internet veya Skype üzerinden çalışan bir hükümet işleyemez" diyerek bu duruma dikkat çekti. AFP'ye göre Koalisyonun bir başka yetkilisi, hükümetin bazı hizmetlerde bulunabilmesi için, tıpkı okulların açılması, merkezi otoritenin çöktüğü alanlardaki memur maaşlarının ödenmesi gibi, her ay en az 500 milyon dolara ihtiyacı olacağını belirtti.  

Çatışmaların başından bu yana hırsızlık, yolsuzluk ve savaş suçları ile gündeme gelen silahlı grupların alandaki varlığı dikkate alındığında, bu miktardaki paranın şeffaf kullanımının nasıl sağlanacağı henüz netlik kazanmadı. Ayrıca bu miktarda paranın nasıl karşılanacağı konusuna da henüz açıklık getirilmedi.