Trablus'ta çıkan çatışmalarda en az 23 ölü ve 140 yaralı

Başkentteki altı hastane, iki rakip hükümetle zaten kaos içinde olan Libya'da yeni bir savaş korkusu uyandıran çatışmalardan Cuma'dan Cumartesi'ye bir gecede etkilendi.

Yeni bir resmi rapora göre, 27 Ağustos Cuma gününden Cumartesi gününe kadar Trablus'ta bir gecede çıkan çatışmalarda en az 23 ölü ve 140 kişi yaralandı. Başkentteki altı hastane, iki rakip hükümetle zaten kaos içinde olan Libya'da yeni bir savaş korkusu uyandıran bu kavgalardan etkilendi.

Trablus'un (Batı) çeşitli mahallelerinde hafif ve ağır silahlara sahip rakip milisler arasında çatışmalar çıktı. Agence France-Presse'den (AFP) bir gazeteci, Cumartesi akşamı devam ederek yeni mahallelere ulaştıklarını belirtti.

Ancak yerel medya, Trablus'un 200 kilometre doğusundaki Misrata'dan başkente giden rakip Trablus hükümetinin başkanı Fethi Bachagha'nın lehine bir milis ittifakının yolda olacağını iddia etti.

Düzinelerce kömürleşmiş araba ve binanın kurşunlarla delik deşik edildiğini veya ateşe verildiğini gören bir AFP gazetecisine göre, çatışmalar büyük hasara yol açtı. Cumartesi akşamı Trablus sokakları milisler dışında neredeyse bomboştu ve gökyüzünde grimsi duman sütunları yükseldi.

Bu kavgalar, Muammer Kaddafi’nin  düşüşünü izleyen 2011’deki iç savaşın zirvesinde, Doğu'nun güçlü bir adamı olan Mareşal Halife Haftar’ın, başkenti askeri olarak fethetme girişiminin Haziran 2020'deki başarısızlığından bu yana benzeri görülmemiş bir ölçekte gerçekleşti. 

Trablus merkezli hükümet, “başkentte kan dökülmesini önlemek için müzakerelerin yapılması gerektiğine” rağmen, Hafter'in desteklediği rakip hükümet kampındaki çatışmalardan sorumlu tuttu . Abdelhamid Dbeibah liderliğindeki bu hükümet, geçici olarak Sirte'de (Merkez) bulunan rakip Başbakan Fathi Bachagha’yı, şehri ele geçirmek için "tehditlerini yerine getirmekle" suçladı.

Bachagha'nın medya ofisi buna karşılık Trablus hükümetini "iktidara tutunmakla" suçladı ve onu "gayrimeşru" olmakla suçladı . Rakibiyle bir anlaşma için herhangi bir görüşmeyi de reddetti.

GERGİNLİK TIRMANDI

Şubat ayında Doğu'daki Parlamento tarafından atanmasından bu yana, Bachagha burada otoritesini kurmak için Trablus'a girmeye çalışıyor, ancak son zamanlarda bunu başarmak için güç kullanmakla tehdit ediyor. Bir geçiş hükümetinin başında bulunan Dbeibah, iktidarı yalnızca seçilmiş bir hükümete devredeceğine defalarca güvence verdi.

İki liderden birine ya da diğerine sadık silahlı gruplar arasındaki gerilim, son aylarda Trablus'ta şiddetlendi. 22 Temmuz'da çatışmalarda siviller de dahil olmak üzere 16 kişi öldü ve yaklaşık elli kişi yaralandı.

Trablus'taki Amerikan büyükelçiliği "çok endişeli" olduğunu söylerken, Libya'daki BM misyonu " sivillerin yaşadığı mahallelerdeki çatışmaları (...) " kınayarak "düşmanlıkların derhal durdurulması" çağrısında bulundu . Katar ise "tüm taraflara gerilimi tırmandırmaktan ve kan dökülmesinden kaçınmaları ve farklılıkları diyalog yoluyla çözmeleri" çağrısında bulundu .

Trablus'ta yürürlükte olan hükümet, 2020'nin başında, BM'nin sponsorluğunda geçen Aralık ayındaki ana misyonu seçimlerin organizasyonu olan bir süreçten doğdu, ancak yasal temelde güçlü farklılıklar nedeniyle süresiz olarak ertelendi. 2011'de Kaddafi rejimini deviren ayaklanmanın ardından Libya kaosa sürüklendi. Kuzey Afrika ülkesi on bir yılda bir düzine hükümetin geçişine, iki iç savaşa tanık oldu ve bir cumhurbaşkanlığı seçimi düzenlemeyi asla başaramadı.