Trablus yönetimi Hafter ile artık müzakere etmeyecek !

Libya’da Ankara destekli Trablus hükümeti, ülkenin doğusunu denetiminde bulunduran Halife Hafter ile artık müzakere etmeyeceklerini açıkladı.

İtalyan La Repubblica gazetesine bir mülakat veren Libya merkezli Ulusal Birlik Hükümeti Başkanı Fayiz El Sarac, Hafter güçlerini suç işlemekle suçlayarak, “Artık Hafter ile masaya oturmayacağım” dedi.

Libya, Muammer Kaddafi rejiminin 2011’de NATO müdahalesiyle kanlı bir şekilde devrilmesinden bu yana kaos içerisinde bulunuyor.

Mevcut durumda ülkede iki iktidar var. Ulusal Birlik Hükümeti, Trablus merkezli olup özellikle Türk rejimi tarafından destekleniyor. Bu hükümette Müslüman Kardeşler ağırlıkta bulunuyor. Türk devleti, BM Güvenlik Konseyi’nin silah ambargosunu açık bir şekilde ihlal ederek, silah, cephane, zırhlı araç, dron desteğinin yanısıra Suriye ve Güney Kürdistan’da eğittiği binlerce çete mensubunu Trablus’a sevk etti.

Diğer paralel hükümet ise ülkenin doğusunda Tobruk merkezli olarak kuruldu. Halife Hafter güçlerinin denetiminde bulunuyor. Hafter güçlerini özellikle Birleşik Arap Emirlikleri ve Rusya destekliyor.

Şimdiye kadar iki iktidar arasındaki arabuluculuk girişimleri başarısız oldu. Hafter güçleri Nisan 2019’da Trablus’u ele geçirmek için operasyon başlatmıştı. Salı günü Trablus’a onlarca roket düştü. Trablus yönetimi, bundan Hafter güçlerini sorumlu tuttu.