Trump ilk yurtdışı ziyaretini Riyad'a yaptı, peki neden?

ABD Başkanı Donald Trump, yurtdışına ilk ziyaretini petrol monarşisi Suudi Arabistan’a yaptı.

Trump Cumartesi sabah saatlerinde Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a indi.

Trump’ın öğleden sonra Suudi Krallığı yöneticileri ile görüşmesi bekleniyor. Pazar günü de 50 dolayında Arap Müslüman dünyasının 50 dolayında yöneticisinin karşısında İslam üzerine bir konuşma yapacağı belirtiliyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Barack Obama döneminde ilişkilerin kötüleştiği Suudi Arabistan’a bu ziyaret ile güçlü bir mesaj verdiği belirtiliyor.  İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika’nın da Riyad’daki bu ziyarette katılması bekleniyor.

Önceki ABD Başkanı Obama, 2009’da ilk ziyaretinin komşu Kanada’ya gerçekleştirmişti. 2017’de yeni Devlet Başkanı, okyanus ötesine geçerek başka bir yönü tercih etti. Bu hem coğrafik hem de ideolojik olarak bir farklılığı ifade ediyor.

NEDEN SUUDİ ARABİSTAN?

Bu ziyaretin üç temel amacının olduğu belirtiliyor. Birincisi ABD ile Suudi Krallığı arasındaki ilişkileri yeniden ısıtmak. Suudiler, Suriye’ye yönelik askeri bir müdahaleyi savunurken, Obama yönetimi bu adımı atmamıştı. Suudiler rahatsız eden temel konu, ABD ile İran arasında nükleer konuda yapılan anlaşma olmuştu.

Siyasi gözlemciler, Trump’ın Suudi Krallığı’nın  güvenlik ve yatırım açısından temel bir ortak olarak görüyor. Trump’ın aynı zamanda Suudi Krallığı’na çatışmaların merkezindeki Ortadoğu’da lider rolünü yeniden vermek istediği belirtiliyor.

Ziyaretin üçüncü temel nedeni “ortak düşman” İran olarak görülüyor. Trump, 2015’te İran ile yapılan nükleer anlaşmayı reddediyor. Suudi Arabistan da aynı görüşte. Trump yönetimi ayrıca İran’ı Ortadoğu’daki sorunları temel kaynağı olarak suçlamıştı.

ABD Başkanı Trump’ın İsrail-Filistin sorununa da el atması bekleniyor. Trump, Suudi Arabistan ziyaretinden hemen sonra önce İsrail’e sonra da, Mahmud Abbas’ın daveti ile işgal altındaki Filistin topraklarını ziyaret edeceği bildirildi.