Trump : NATO’nun 5’inci maddesi uygulanacak

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin NATO üyeliği kapsamında birliğin 5’inci maddesinin kesinlikle uygulanacağını yineledi.

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’in ziyareti sonrasında bir basın konferansında konuşan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı, herhangi bir NATO üyesine saldırı halinde askeri yardımı öngören maddeye bağlı olduklarını söyledi.

Ülkesinin NATO’nun kuruluş antlaşmasının 5’inci maddesine ‘tümüyle angaje’ olduğunu söyleyen Donald Trump, ülkesinin Doğu Avrupa’daki varlığının da ‘koruma amaçlı’ olduğunu vurguladı.

NATO’nun büyük bir güç olmasının sağlanması için ‘gerekli olan askeri harcamaların’ yapılması isteğini yineleyen Trump, olası bir saldırı halinde ABD’nin de 5’inci maddeyi işleteceğinin altını çizdi.

NATO bünyesinde Doğu Avrupa’ya gönderilen ve Rusya’ya karşı ‘caydırıcılık’ amacı taşıdığı söylenen askeri birliklerin bir kısmı Romanya’ya yerleştirilmişti. ABD Başkanı ayrıca NATO ülkelerinin milli gelirlerinin en az yüzde 2’si kadar savunma harcaması yapılması gerektiğinde ısrar ediyor.