Trump NATO Zirvesi’nde savunma bütçeleri için bastırıyor

Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen NATO Zirvesi’nde ABD Başkanı Donald Trump’ın üye ülkelere yönelik mali talepleri yinelendi.

Seçim kampanyası boyunca NATO üyesi ülkelerin savunma harcamalarını yeterli düzeyde yapmadığını savunan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Donald Trump, bu tutumunu ‘mini NATO Zirvesi’nde de sürdürdü.

Birçok ülkenin savunma harcamalarının milli gelirlerinin yüzde 2’sinden az olduğunu hatırlatan Trump, 28 ülkeden 23’ünün bu durumda olduğunu kaydetti.

Trump, “Üstelik birçok ülke geçmiş yıllardan oldukça yüklü miktarda borçlu” diyerek, NATO ülkelerinin savunma bütçelerini arttırma çağrısını yineledi.

Donald Trump’ın göreve başladıktan sonra katıldığı ilk NATO zirvesinde ABD Başkanı’nın daha fazla savunma bütçesi ve ‘teröre karşı mücadelede’ daha fazla katkı sunulması talepleri gündeme hakim durumda.

Trump’ın daha önce Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Washington’da yaptığı görüşmede, savunma bütçelerine ilişkin talebinde esnek davranabileceği intibası edinilmişti.

BİRÇOK ÜLKE YÜZDE 2 HEDEFİNDEN UZAK

Birçok NATO ülkesinin prensip olarak savunma harcamalarını milli gelirin yüzde 2’sine kadar çıkarmaya yönelik açıklamaları bulunuyor. NATO’nun ikinci büyük ülkesi Almanya’da bu oran milli gelirin yüzde 1,2’sinde iken, Fransa’da yüzde 1,8 civarında. ABD ise milli gelirinin yüzde 3,3’ü oranında savunmaya bütçe ayırırken, Trump’ın yüzde 10’luk artış planlarıyla bu oranın yüzde 4’lere yaklaşması hedefleniyor.

NATO’nun halen gergin ilişkilerinin olduğu Rusya’da ise savunma bütçesi milli gelirin yüzde 5,3’üne denk geliyor.