Trump’un ilerleyişi sürüyor, Sanders sürpriz yaptı

ABD’de Başkan Barack Obama’nın görevinin son bulmasına bir yıldan az bir zaman kaldı. Obama sonrası ABD’nin nasıl bir şekil alacağı tartışılıyor. Eyaletlerde başkan adaylarının belirlenmesi için yapılan seçimler hararetli bir şekilde devam ediyor.

8 Mart Salı günü, ABD’nin dört eyaletinde başkan adayları için seçimlere gidildi. Cumhuriyetçiler Missisipi, Michigan, İdaho ve Hawai’de seçimleri organize ederken, demokratlar sadece Michigan ve Mississippi’de oy kullandı.

“Süper Salı” oylamasında genel anlamda, Cumhuriyetçilerden Donald Trump ilerleyişini sürdürdü, Demokratlardan Hillary Clinton Mississippi’de sosyalist demokrat rakibi Bernie Sanders karşısında kolay bir zafer kazandı. Ancak Sanders, Michigan’da sürpriz yaparak umudu korudu.

SANDERS: SİYASİ DEVRİM SES VERİYOR

Senato’da demokratların çatısı altında yer alan ancak bağımsız bir siyaset yürüten Bernie Sanders, Salı günü demokrat rakibi Hillary Clinton karşısında sanayi eyaleti Michigan’da yarışı kazandı. Sanders, kendisini sosyalist demokrat olarak başkanlık yarışı için aday gösteren ilk senatör olarak dikkat çekiyor.

Vermont senatörü Sanders, Michigan zaferi ardından “Michigan’da harika bir gece yaşandı. Bu şu anlama geliyor; bahsettiğimiz siyasi devrim ülkenin her tarafından ses veriyor” dedi.

Michigan seçimleri Sanders’in siyahların da üçte birinin oyunu aldığını gösteriyor. Bu sonuçlar, Bernie Sanders’in, gelecek Salı günü Ohio eyaleti başta olmak üzere, 12 eyaletli Midwest bölgesinin geri kalanında da şansının olduğunu gösteriyor . Sanders, oy kullanan 22 eyaletten 9’unda birinciliği elde etti.

CLINTON DELEGE SAYISINI ARTTIRDI

Hilary Clinton, Mississippi’deki zaferiyle birlikte tarihi Güney Eyaletlerinin tümünde birinci oldu. Bu bölgede Luisiana, Arkansas, Alabama ve Georgia eyaletlerini alan Clinton, özellikle siyah topluluğun oylarını elde etti. Güney eyaletlerinde her 10 siyah seçmenden 9’u Clinton’a oy verdi.

Mevcut durumda oy kullanan 22 eyaletin 13’ündeki seçimleri kazanan Clinton, Temmuz ayında Philadelphia’da partisinin adayı olmak için gerekli olan 2 bin 382 delegenin yarısından fazlasını elde etmiş görünüyor. Eski First Lady, 502 delegesi olan Bernie Sanders’a karşı 1.133 delegeye sahip. Clinton, bu delegelerini özellikle yüzlerce “süper delegeye” borçlu. Bu “süper delegeler”, Partinin Temmuz ayındaki konvansiyonunda oy kullanma hakkına sahip olacak vekil ve parti yetkililerinden oluşuyor.

TRUMP İLERLEYİŞİNİ SÜRDÜRÜYOR

Cumhuriyetçiler cephesinde Donald Trump, güneyin muhafazakar eyaleti Mississippi’de, rakibi Teksas senatörü Ted Cruz karşısında geniş bir üstünlük sağladı. Trump Michigan eyaleti ile Hawai’de de birinci oldu.

Trump toplamda 1 Şubat’tan bu yana yapılan 23 eyalet seçimlerinin 14’ünü kazandı. Trump Salı günü 384 delege kazanırken, rakipleri Tex Cruz 300 delege, Marco Rubio 151 ve John Kasich 37 delege elde etti. Trump’un Temmuz ayında Cleveland’da partisinin adaylığını garantileyebilmesi için 1.237 delege daha toplaması gerekecek.

TRUMP KARŞITI KAMPANYA: 7 BİN REKLAM SPOTU YAYINLANDI

Bu arada ırkçı ve yabancı düşmanı açıklamaları ile tepki toplayan Trump’a karşı Cumhuriyetçiler içerisinde “ılımlı” olarak sunulan kesim yoğun bir kampanya yürütüyor. Salı günü yayınlanan bir araştırmaya göre ılımlı Cumhuriyetçi koalisyon son yedi gün içerisinde televizyonlarda Donald Trump karşıtı 7 bin spot yayınlattı. Bu da bu yedi günde siyasi kişiliklere karşı yayınlanan reklam spotlarının yüzde 76’sına denk geliyor.

Bir sonraki “Süper Salı” seçimleri 15 Mart günü İllinois, Florida ve diğer büyük eyaletlerde yapılacak.