Trump WHO’ya mali desteği kesti, BM ‘zamanı değil’ dedi

ABD Başkanı Donald Trump, pandemiyi kötü yönetmekle suçladığı Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) Amerikan mali desteğini askıya aldı. BM, “Zamanı değil” diyerek tepki gösterdi.

ABD Başkanı Donald Trump, Salı günü yaptığı açıklamada WHO’yu koronavirüs pandemisini kötü yönetmekle suçladı.

Trump, WHO’nun pandeminin kötü yönetimi ve virüsün yayılmasını gizlemedeki rolüne ilişkin inceleme başlatıldığını belirterek, bu kuruma Amerikan mali desteğinin askıya alınmadı talimatını verdiğini söyledi.

ABD’nin WHO’ya yılda 400 ila 500 milyon dolar katkıda bulunduğunu ifade eden Trump, Çin’in ise yaklaşık 40 milyon dolar, hatta daha az verdiğini iddia ederek gerekçelendirdi.

Trump, “Eğer WHO işini yapsaydı ve sahadaki durumu objektif olarak incelemek için Çin’e sağlık uzmanları gönderseydi, salgın çok az ölümle kendi kaynağında denetime alınabilirdi” iddiasında bulundu.

ABD Başkanı son haftalarda bir çok kez WHO’ya sert suçlamalarda bulunarak, Çin lehine davranmakla suçlamıştı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Trump’ın açıklamasına tepki göstererek, “Benim inancıma göre WHO desteklenmeli, zira Covid-19’a karşı savaşı kazanmak için dünyadaki çabalar açısından mutlak surette önemlidir” dedi.

Kriz sırasında kimin nasıl davrandığına ilişkin daha sonra incelemede bulunmak için zaman olacağını söyleyen Guterres, “Alınan dersler, gelecekte yaşanmaları durumunda benzer sorunları etkili bir şekilde yönetmek için önemlidir” diye ekledi.

Guterres, “Ama şimdi sırası değil. Operasyonlar için kaynakları azaltmanın da zamanı değil” derken, şimdi uluslararası toplumun birlik olmasının, virüsü durdurmak için dayanışma halinde birlikte çalışmasının zamanı olduğunu ifade etti.