Türk devleti Güney Kürdistan’a yeni askeri sevkiyatlar yapıyor

İşgalci Türk devleti, Güney Kürdistan’da kurduğu üslerdeki askeri varlığını son günlerde yeni takviyelerle artırıyor.

Yerel kaynakların geçtiği bilgilere göre Türk rejimi, Güney Kürdistan’daki üslerine yönelik yeni askeri sevkiyatlar yaptı.

Aynı kaynaklar tüm üs, mevzi ve oluşturulan diğer alt yapılardaki asker sayısının arttırıldığını belirtti.

Bu gelişmelere paralel olarak Türk devleti 15 Nisan günü Zînî Wertê alanı ile Maxmur mülteci kampına yönelik hava saldırıları düzenlemişti. Maxmur’da 3 kadın şehit düştü.

Türk devletinin askeri hareketliliğiyle eş zamanlı olarak KDP’ye bağlı peşmerge güçlerinin de Zînî Wertê’ye güç yığması dikkat çekti.

Kandil bölgesindeki Zînî Wertê köyü, YNK’nin kontrol ettiği alanlar içerisinde yer alıyor.

ARTAN ÜSTLER, YAYILAN İŞGAL

Türk devleti özellikle son yıllarda Güney Kürdistan’daki işgalci politikalarını yoğunlaştırdı. Türk işgalciliği, hem askeri, hem siyasi ve hem de ekonomik olarak hiç olmadığı kadar belirgin hale geldi.

Bölgede 1990’lı yıllardan bu yana Türk askeri üsleri bulunuyor. AKP-MHP iktidarı döneminde üslerin sayısı hem arttı hem de daha geniş bir alana yayıldı.

1994’te Hewlêr’e 25 kilometre mesafedeki Selahaddin’de kurulan ilk askeri üsten bu yana en az 15 Türk askeri üssü kuruldu. Bunların yanısıra Türk istihbarat teşkilatı da hiç olmadığı kadar aktifleştirildi ve bir çok alt yapı oluşturdu.

2018’den itibaren yeni alanlar işgal edildi. Bradost alanında 20’yi aşkın yeni nokta Türkler tarafından işgal altına alındı.