Tunus’ta saldırı sonrası ‘temizlik’ operasyonu

Tunus’ta Pazartesi günü onlarca kişinin öldüğü saldırı ardından, Libya ile olan sınırdaki Ben Guerdan’da “temizlik” operasyonu başlatıldı.

Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan İçişleri Bakanlığı sözcüsü Yaser Mesbah, askeri ve polisiye operasyonun sürdüğünü belirterek, “Temizlik devam ediyor” dedi.

Operasyon, Libya ile olan sınırdaki Ben Guerdane bölgesinde yürütülüyor. Mesbah, kentte durumun istikrarlı olduğunu belirtti.

Pazartesi sabahı erken saatlerde insanlık düşmanı grup DAİŞ, askeri bir kışla, bir polis karakolu ve bir jandarma karakoluna saldırıda bulunmuştu.  60 bin nüfuslu Ben Guerdan kentinde düzenlenen bu saldırı sırasında en az 36 saldırgan ve 11 güvenlik gücü mensubu öldü.  Saldırı sırasında 7 sivilin de öldüğü bildirildi.  Ancak sivillerin hangi koşullarda vurulduğuna netlik getirilmedi.

Başbakan Habib Esid, saldırı arsından düzenlediği basın toplantısında, DAİŞ’in Ben Guerdan’da bir “emirlik” kurmak amacıyla saldırı düzenlediğini söyledi. Cumhurbaşkanı Beci Kaid Esebsi ise “benzeri görülmemiş, koordineli saldırı” ifadesini kullandı.

Saldırıya katılan silahlı kişilerin toplam sayısı bilinmiyor.  Kimlikleri konusunda da net bilgiler yok. Ancak yetkililer, bunlardan 7’sini yakaladıklarını bildirdi. Saldırı ardından akşam saatlerinde kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi.  İçişleri Bakanlığı sözcüsü Mesbah, yasağa uyulduğunu belirtti.

Libya sınırına 25 kilometre mesafedeki bu şehir, stratejik bir öneme sahip. Yerel ekonomi genellikle kaçakçılığa dayalı olarak gelişiyor.  Son yıllarda bu sınır bölgesinden çok sayıda Tunuslu genç, DAİŞ ve El Kaide gibi gruplara katılmak için Libya’ya geçiş yaptı. Bunlardan bazıları geri gelerek Tunus’ta da kanlı saldırılarda bulundu.

Bununla birlikte 3 bini aşkın Tunuslunun Suriye ve Irak’a giderek insanlık düşmanı DAİŞ ve diğer gruplara

katıldığı belirtiliyor. Tunus güvenlik servisleri, giderek daha fazla Tunuslunun geri dönerek, Libya’daki gruplara katıldığına dikkat çekiyor.

Amerika tarafından Şubat ayında Libya’da bir kamp bombalanmış, onlarca kişi ölmüştü. Sabrata kenti yakınındaki saldırıda DAİŞ’in operasyonel kadrolarından Tunuslu Nureddin Şuşan’ın da ölenler arasında olduğu açıklanmıştı. Şuşan, Tunus’ta 22 kişinin öldüğü Bardo müzesi saldırısı ile 38 kişinin öldüğü Susa’daki saldırının arkasındaki isim olarak değerlendiriliyor.