Tunus’ta şiddetli çatışmalar: En az 45 kişi öldü

Tunus’un Libya ile olan sınırında yaşanan şiddetli çatışmalarda en az 28’i köktendinci grup üyesi olmak üzere 45 kişi öldü.

Tunus’un Libya ile olan sınırında yaşanan şiddetli çatışmalarda en az 28’i köktendinci grup üyesi olmak üzere 45 kişi öldü.

Yetkililer tarafından verilen bilgilere göre çatışma ülkenin güney doğusundaki Ben Guerdane kentinde yaşandı.

Güvenlik güçlerine ait binalara yönelik saldırıda bulunan köktenci grup üyelerinden en az 28’inin öldürüldüğü bildirildi. 

Çatışmalarda 10 güvenlik gücü mensubu ile 7 sivilin de hayatını kaybettiği açıklandı. Ölenler arasında 6 jandarma, 2 polis, bir gümrükçü ve bir de asker bulunuyor.  Bilançonun daha da ağırlaşabileceği belirtiliyor. Yetkililer 6 kişinin de yakalandığından bahsediyor. 

Pazartesi günü Tunus hükümeti Ben Guerdane yakınındaki Ras Jedir sınır kapısı ile Wazen ve Dhebiba kapılarını kapatmaya karar verdi. Turistik bir bölge olan Cerba adası ile Ben Guerdane’nin girişlerinde yoğun güvenlik tedbirleri alındı.

Saldırı öncesi 60 dolayında saldırganın önce kent merkezine girerek halkı isyana çağırdığı ve ardından kışlaya saldırdığı bildirildi. Saldırganların hastaneden bir ambulans da çaldığı belirtiliyor. Dezavantajlı bölgelerden biri olan Ben Guerdane’da son aylarda bir çok kez protesto gösterileri de yaşanmıştı.

Libya sınırına 25 kilometre mesafedeki bu şehir, stratejik bir öneme sahip. Yerel ekonomi genellikle kaçakçılığa dayalı olarak gelişiyor.  Son yıllarda bu sınır bölgesinden çok sayıda Tunuslu genç, DAİŞ ve El Kaide gibi gruplara katılmak için Libya’ya geçiş yaptı. Bunlardan geri gelerek Tunus’ta da kanlı saldırılarda bulundu. 

Bununla birlikte 3 bini aşkın Tunuslunun Suriye ve Irak’a giderek insanlık düşmanı DAİŞ ve diğer gruplara katıldığı belirtiliyor. Tunus güvenlik servisleri, giderek daha fazla Tunuslunun geri dönerek, Libya’daki gruplara katıldığına dikkat çekiyor.

Amerika tarafından Şubat ayında Libya’da bir kamp bombalanmış, onlarca kişi ölmüştü. Sabrata kenti yakınındaki saldırıda DAİŞ’in operasyonel kadrolarından Tunuslu Nureddin Şuşan’ın da ölenler arasında olduğu açıklanmıştı. Şuşan, Tunus’ta 22 kişininöldüğü Bardo müzesi saldırısı ile 38 kişinin öldüğü Susa’daki saldırının arkasındaki isim olarak değerlendiriliyor.