Türk medyası gecikti, Davutoğlu imdada koştu

Türk medyası gecikti, Davutoğlu imdada koştu

Almanya’da 17 Nisan’da başlayacak Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü (NSU) davasında Türk medya mensuplarına sabit yer verilmeyecek olmasına Türkiye müdahalesi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Alman meslektaşı Guido Westerwelle’yi arayarak, olaya müdahale etmesini istedi.

Yargının siyasetin güdümünde yürüdüğü Türkiye, bu sefer de Alman yargısına müdahale derdinde. 17 Nisan’da görülecek NSU üyesi Beat Zschäpe davasına alınacak 50 gazetecinin arasında hiç bir Türk medya mensubunun bulunmaması olayına Türk dışişleri Bakanı Davutoğlu el attı.

Bild gazetesine göre ise, meslektaşı Westerwelle’yi arayan Davutoğlu’nun gazetecilerin yanı sıra Türk parlamenterlerin de duruşmalara katılmasını da istedi.  

Guido Westerwelle’nin görüşmede Davutoğlu’na, 8’i Türkiye vatandaşı 10 kişinin öldürülmesi suçundan yargılanacak NSU davasının açık ve net bir şekilde Türk medyasınca takip edilmesini umut ettiğini söylediği belirtiliyor.

ERKEN DAVRANAN 50 GAZETECİYE YER VERİLDİ

17 Nisan’da Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde (OLG)  görülecek NSU üyesi Beate Zschäpe davası için 123 yerli ve yabancı gazeteci akreditasyon yaptırabildi. Ancak, mahkeme salonundaki yer sıkıntısından dolayı OLG tarafından daha önce yapılan duyuru ile sadece 50 sabit koltuk verileceği ilan edildi. Bu ilama rağmen başvurularda geciken Türk medya mensuplarının hiç biri sabit koltuk hakkı tanınan ilk 50’ye giremedi.

NSU davasını yakından takip eden Türk basınının, OLG’nin belirlediği kuralları dikkate almadan çalışmasına rağmen olaydan sonra şikayetçi olması dikkat çekici. OLG, daha önce de Türkiye Konsolosu’nun duruşmalara katılma talebini reddetmişti.

Almanya’da ‘Neonazi seri cinayetleri’, ‘Boğaziçi cinayetleri’ ve ‘Dönerci cinayetleri’ gibi tepki çeken isimlerle de anılan NSU cinayetleri 2000-2006 yılları arasında gerçekleşti. 8’i Türkiye, biri Yunanistan vatandaşı ve bir Alman kadın polisin yaşamına mal olan cinayetlerin sorumlularından Uwe Mundlos 2011 yılında intihar ederken, Beate Zschäpe ve dört diğer şüpheli yargılanıyor.