Türkiye’deki şebekeler şimdi de İtalya’ya mülteci arıyor

Türkiye’nin AB ile mülteci anlaşması sonrasında Yunanistan’a göçmen geçişinde duraklama yaşanırken, devlet organlarının gözü önünde mülteciler şimdi de oldukça tehlikeli olan İtalya gibi başka ülkelere yönlendiriliyor.

Türkiye’nin AB ile mülteci anlaşması sonrasında Yunanistan’a göçmen geçişinde duraklama yaşanırken, devlet organlarının gözü önünde mülteciler şimdi de oldukça tehlikeli olan İtalya gibi başka ülkelere yönlendiriliyor. Sosyal medyada muhalif her kelimeyi cezalandıran Türk makamları, aynı mecralarda insan kaçakçılarının faaliyetlerini görmezden geliyor. 

Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki kirli mülteci pazarlığı ardından varılan anlaşma yürürlüğe girdiğinden bu yana, hiçbir endişe duymadan çalışan insan kaçakçıları da yeni arayışlar peşinde. Çoğunluğu Türkiye’de bulunan şebekeler, sosyal medya üzerinden dahi insanları İtalya, Bulgaristan ve diğer Avrupa ülkelerine götürmek için faaliyet gösteriyorlar. 

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM) verilerine göre, Türkiye ile AB arasındaki anlaşmanın yürürlüğe girdiği 20 Mart’tan bu yana Yunanistan’a gelen mültecilerin sayısı yüzde 24 arttı. Ancak bahar aylarıyla birlikte bu sayının çok daha fazla olması gerekiyordu. Bu da, anlaşmanın kısmen de olsa etkili olduğunu gösteriyor. 

Ancak yine IOM rakamlarına göre, İtalya, Kıbrıs ve Bulgaristan gibi ülkelere 20 Mart’tan bu yana mülteci gelişlerinde yüzde 300 ile 700 arasında değişen bir artış görülüyor. 

Yunanistan’ın yeni gelecek mültecileri tekrar Türkiye’ye gönderecek olması ve Balkan ülkelerinin sınırlarını kapatmış olması nedeniyle insan kaçakçılarının da alternatif yollara başvurduğu anlaşılıyor. Spiegel Online’da Raniah Salloum imzalı bir haberde, Arapça konuşan ve yazan insan kaçakçılarının sosyal medya ağlarında İtalya ve diğer alternatif ülkelere seyahatler için açıkça ‘reklam’ yaptıkları kaydedildi. 

İTALYA’YA 6 BİN, BULGARİSTAN’A 2 BİN 500 EURO İSTİYORLAR

Birçoğu Türkiye’de bulunan insan kaçakçısı şebekelerin, sosyal medyadan rahatlıkla ‘reklam yaparak’, müşteri bulmaya çalıştıkları biliniyor. Bu kişiler, Suriyeli ve Iraklı mültecileri İtalya, Kıbrıs veya Bulgaristan gibi ülkelere 2 bin 500 ile 6 bin dolar arası fiyatlarla götürmeyi teklif ediyorlar. 

İtalya, geçtiğimiz yıla kadar AB’ye gelen mültecilerin birinci seçeneği idi. 2012 yılından bu yana binlerce kişinin boğularak yaşamını yitirdiği Akdeniz sularının önümüzdeki dönemde yeniden mülteci dramlarına sahne olması söz konusu. Zira İtalya ile Türkiye arasındaki deniz yolunun Yunan adalarına kıyasla onlarca kat uzun olduğu biliniyor. 

Türkiye’den Yunanistan’a mülteci geçişi geçtiğimiz yıl yaz aylarına doğru aniden artmış ve yıl sonuna kadar 1 milyonu aşkın mültecinin geçiş yapmıştı. AKP hükümetinin AB’ye şantaj yapmak ve ülke içindeki katliamları görmemezlikten gelmesini sağlamak için mültecilerin geçişini kolaylaştırdığı ortaya çıkmıştı.