Türkiye ile anlaşma, Almanya ve Fransa arasında kopuşa yol açtı!

Fransız diplomatik kaynaklar, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye ile mülteci anlaşmasında AB ve Fransa’yı hiçe saydığı tepkisinde bulundu. Fransız diplomatlar, iki ülke arasındaki kopuşun tamamlandığını söyledi.

Europe 1 radyosuna göre “Fransız-Alman çifti, mülteci krizi konusunda parçalandı”.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Fransa ile Almanya arasındaki işbirliği sayesinde ilerlemeler olduğunu söylese de, diplomatik kaynaklar Fransa’nın başından sonuna kadar anlaşmanın dışında tutulduğunu söyledi.

Radyoya göre Fransa son dakikada bilgilendirildi.  Pazar akşamı saat 19.00’da Fransa’nın Brüksel temsilcisi henüz anlaşmanın içeriğinden haberdar değildi. Angela Merkel, detaylarını Türklerle birlikte hazırladığı planı masaya koyduğunda Fransa’nın altındaki sandalyenin çekildiği belirtildi.

Bir Fransız diplomat, “İlk kez Angela Merkel, Avrupa için değil sadece kendisi için sürdü” dedi. Merkel’in mülteci anlaşmasını Avrupalı ortakları ile değil, aylar boyunca sadece Türkiye ile görüşerek 28 ülkeye dayattığı ifade ediliyor.

Europe 1, Berlin’in Fransa’yı bir tarafa ittiğini belirtirken, Almanya Başbakanlığı’dan bir kaynak da “Aylardan beridir Fransa üzerine bir çizgi çizildi” diyerek doğruladı.

Daha net olarak, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’nın 7 Eylül’de ülkesinin 24 bin göçmeni kabul edeceğini ve konu üzerine uluslararası bir konferans organize edeceğini açıklamasından bu yana, bu durum yaşanıyor. Fransa’nın bu açıklamayı yaptığı sırada Almanya’ya haftada 80 bin göçmen ve mülteci ulaşıyordu. Fransa’nın krizin çözümü için arabuluculuğa ve konferansın liderliğine soyunması Merkel’in tepkisine yol açtığı belirtiliyor.

Bunun üzerine Merkel’in Avrupa dışındaki ortağı Türkiye’ye gitmeyi tercih ettiğine dikkat çeken Europe 1 şu çarpıcı ifadeleri kullandı:

“Ankara ile Berlin arasında anlaşmayı hazırlamak için haftalık, hatta neredeyse günlük olarak temas kuruldu.  Bu göçmen krizi, Alman-Fransız çiftinde bir kopuşu ifade ediyor.  Ren Nehri’nin öte yakasında, ‘Weltanschauung’ kopuşundan, yani iki ülkenin dünya görüşünün kopuşundan bahsediliyor. Almanlar, artık İnsan Hakları Vatanı’nı tanımıyor.”

Merkel, Almanya ve Avrupa’da siyasi bir güç olarak önemini korurken, Türkiye ile yaptığı anlaşmayı tek başına Fransa ve 26 ortağına kabul ettirip ettirmeyeceği henüz netlik kazanmadı.  Fransa’nın buna ne kadar karşı çıkabileceği de henüz bilinmiyor.