UEFA ve FIFA’ya dair yeni yolsuzluk iddiaları

FIFA ve UEFA hakkındaki yolsuzluk ve rüşvet iddialarının ardı arkası kesilmezken, İsviçreli soruşturmacıların milyonlarca franklık başka ödemeleri de incelemeye aldığı iddia edildi.

Almanya’da yayınlanan Frankfurter Allgemeine Zeitung’un Pazar sayısında (FAS) yer alan iddiaya göre, Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) ile Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) yöneticileri hakkındaki yolsuzluk soruşturması giderek genişliyor. FAS’a göre, 6 yıl futboldan men cezası alan UEFA Başkanı Michel Platini ile FIFA eski Başkanı Joseph Blatter’in yaptıkları şaibeli ödemelerin bilinenden daha fazla olduğundan şüpheleniliyor.

Gazetenin FIFA İcra Kurulu üyelerine dayandırdığı bilgilere göre İsviçreli soruşturmacılar, 2011 yılında 2 milyon İsviçre frangı şaibeli ödemelere ek olarak 1998-2002 yılları arasındaki ödemeleri de incelemeye aldılar. Bu dönemde FIFA Başkanı Blatter’in o dönem FIFA’ya danışmanlık yapan Michel Platini’ye milyonlarca ödeme yaptı.

Resmiyette bu paraların Platini’nin Paris’teki bürosunun giderleri için ödendiği görülse de, söz konusu büronun gerçekte var olup olmadığı araştırılıyor. 

FIFA Denetim Kurulu Başkanı Domenico Scala’nın milyonlarca franklık bu ödemeleri geçtiğimiz Ekim ayında İcra Kurulu’nun gündemine getirdiği ve sonrasında İsviçre federal savcılarının ödemelerden haberdar edildiği de öğrenildi.

Öte yandan, şaibeli ödemeler nedeniyle Fransa Futbol Federasyonu’nun Paris’teki merkezinde aramalar yapıldığı belirtiliyor. Aramanın İsviçre adli makamlarının İstinabe talebi doğrultusunda Fransız güvenlik güçlerince yapıldığı da bildiriliyor.

FIFA eski Başkanı Blatter ile UEFA’nın futboldan men cezalı Başkanı Platini’ye dair iddialar nedeniyle her iki kurumun itibarı ciddi bir biçimde sarsılmıştı. Son olarak, 2006 Dünya Kupası’nın Almanya’ya verilmesi için Alman Futbol Federasyonu (DFB) tarafından rüşvet verildiği ortaya çıkmıştı.