Ýranlı rehineler serbest bırakıldı

Ýranlı rehineler serbest bırakıldı

Ýran devlet televizyonu, Aðustos ayından bu yana Suriye’de, silahlı muhalifler tarafından esir tutulan 48 Ýranlının serbest bırakıldıðını duyurdu.

Türk ÝHH Ýnsani Yardım Vakfı, Ýranlı rehinelerin Suriye rejimi tarafından tutulan 2 bin 130 tutuklunun serbest bırakılması karşılıðında bırakıldıklarını bildirdi.

Muhalif Özgür Suriye Ordusu, Ýranlı rehinelerin Suriye hükümet ordusu adına faaliyetlerde bulunduklarını ileri sürüyordu. Rehinelerin bazılarının emekli ordu mensupları olduklarını kabul eden Ýran, ancak Şam yakınlarındaki bir Şii türbesini ziyarete giden hacılar olduðunu iddia ediyordu. Ýran hacı seyahat organizasyonu, grupta üniversite öðrencileri ile bazı kamu çalışanlarının olduðunu kaydetmişti.

Söz konusu kişiler rehin alınmasından sonra Özgür Suriye Ordusu’na baðlı Bara Tugayı, rehinelerin Ýran Devrim Muhafizları’na baðlı Suriye için çalıştıklarına dair ellerlinde deliller olduðunu ileri sürmüştü.

Özgür Suriye Ordusu sözcülerinden Ahmet Hatib, AFP’ye yaptıðı açıklamada, rehinelerin serbest bırakıldıklarını doðruladı. Suriye hükümetinden her hangi bir açıklama yapılmazken, rehinelerin serbest bırakılmasını doðrulayan Ýran ise bunun rehine takası çerçevesinde yapıldıðına deðinmedi.

Türk ÝHH Ýnsani Yardım Vakfı yetkilileri, Suriye rejiminin, Ýranlı rehineler karşılıðında 2 bin 130 sivili serbest bırakacaðını söyledi. ÝHH yönetim üyesi Osman Atalay, serbest bırakılacaklar arasında ‘birkaç’ Türk vatandaşının da olduðunu belirtti.

Anadolu Ajansı (AA), rehine takasının Türkiye ve Katar arabuluculuðunda gerçekleştirildiðini ileri sürdü.

Türkiye ile Katar, Suriye rejim karşıtı muhalifleri desteklerken, Ýran Şam yönetimine destek veriyor.