Valls cumhurbaşkanlığı seçimlerine adaylık için istifa etti

Nisan 2017’deki cumhurbaşkanlığı seçimleri için Sosyalist Parti (PS) ön seçimlerine katılacağını ilan eden Fransa Başbakanı Manuel Valls, görevinden de istifa edeceğini duyurdu.

PS’nin Ocak ayında yapılacak ön seçimlerinde aday olacağını basın toplantısıyla duyuran Valls, aday olarak başbakanlık görevinde kalamayacağını söyledi.

Başbakanlık görevini yarından itibaren bırakacağını kaydeden Valls, PS’nin ön seçimlerinde aday olarak ‘farklı görüşleri birleştirme’ iddiasında olduğunu söyledi.

Nisan ayında ilk turu yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde şansı neredeyse hiç olmayan Cumhurbaşkanı François Hollande, geçtiğimiz hafta aday olmayacağını duyurmuştu. Hollande, 1958’ten bu yana ikinci kez aday olmayan ilk cumhurbaşkanı olma özelliğini kazanmıştı.

Ancak PS’nin yapacağı ön seçimlere halen soldaki en güçlü aday olan Sol Parti (PG) eski eşbaşkanı Jean-Luc Mélenchon ile Ağustos ayında Ekonomi Bakanlığı’ndan istifa eden liberal siyasetçi Emmanuel Macron katılmıyorlar.

Anketler, Mélenchon, Macron ve PS’nin olası adayının toplam oylarının yüzde 35’in üzerinde olacağını, fakat solda ortak aday olmaması nedeniyle Mayıs 2017’deki ikinci tura sadece sağcı Cumhuriyetçiler (LR) adayı François Fillon ile aşırı sağcı Marine Le Pen’in kalabileceğini gösteriyor.