Venezuela’da Maduro’dan Kurucu Meclis atağı

Son aylarda istifa etmesi için sağ muhalefetin gösteriler düzenlediği Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, yeni anayasayı hazırlayacak Kurucu Meclis’te kararlı olduklarını duyurdu.

Başkent Caracas’da “faşizme, şiddete ve nefrete karşı” sloganıyla yapılan ‘Büyük Ulusal Yürüyüş’ adlı eylemde konuşan Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Kurucu Meclis çalışmalarının başladığını duyurdu. Maduro, yeni bir anayasa hedefinde olduklarını söylerken, her belediyede kurucu meclis olacağını dile getirdi.

Ülkede şiddetin önüne geçilebilmesi için Kurucu Meclis’in hemen göreve başlaması gerektiğini vurgulayan Maduro, yeni anayasayı hazırlayacak bu meclisin ‘doğduğunu’ ilan etti.

HER KENTTEN VE HER SOSYO-EKONOMİK GRUPTAN BİREYLER YER ALACAK

Kurucu Meclis’te işçi, çiftçi, balıkçı öğrenci, engelli, yerli, emekli, iş sektörü ve komün temsilcileri de dahil olmak üzere toplam 364 üyeden oluşacak.

Nüfusuna ve büyüklüğüne bakılmaksızın  her belediyenin kurucu meclisinin olacağını vurgulayan Maduro bu sayede daha fazla demokrasiye ulaşılacağının altını çizdi.

DOĞRUDAN SEÇİMLERİN ARDINDAN 3 GÜN İÇİNDE İLAN EDİLECEK

Maduro’nun verdiği bilgilere göre Kurucu Meclis üyeleri bölgesel düzeyde gizli oylamayla seçilecekken, bu üyeler seçmen listelerine kayıtlı en az 18 yaşında bireylerden oluşacak. Bölge ve sektörlerde doğrudan seçilecek adayların belirlenmesinin ardından Kurucu Meclis’in 3 gün içinde kurulması planlanıyor.

Kurucu Meclis kararı, Bolivarcı Anayasa’nın devleti dönüştürme amacıyla bu tür bir meclis kurulmasına izin veren 347’inci maddeye dayanılarak alınmıştı.

Parlamento’da çoğunluğu elinde bulunduran ve Batılı ülkelerin desteğini alan sağ partilerin oluşturduğu Demokratik Birlik Masası (MUD) ise, Maduro’nun ekonomik krizdeki sorumluluğu nedeniyle istifa etmesini istiyor. Petrol gelirlerinin başlıca ekonomik kaynağı oluşturduğu Venezuela’da petrol fiyatlarındaki düşüşler nedeniyle ciddi ekonomik sıkıntılar yaşanıyor.