Venezuela’da Maduro’dan Kurucu Meclis’in iptali talebine ret

Venezüella’da Yüksek Mahkeme, Devlet Başkanı Maduro’nun Kurucu Meclis’e karşı yaptığı başvuruyu reddetti.

Son aylarda istifa etmesi için sağ muhalefetin gösteriler düzenlediği Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun yeni anayasayı hazırlayacak Kurucu Meclis kararına karşı savcılıkça yapılan başvuru Yüksek Mahkeme (TSJ)  tarafından reddedildi.

Ülkede şiddetin önüne geçilebilmesi için Kurucu Meclis’in hemen göreve başlaması gerektiğini vurgulayan Maduro, geçtiğimiz ay yeni anayasayı hazırlayacak bu oluşumu ilan etmişti.

Kurucu Meclis’in iptal edilmesi talebiyle Venezuela Genel Savcısı Luisa Ortega tarafından yapılan başvuru ise reddedildi. Yüksek Mahkeme’ye yapılan başvuruyu görüşen yargıçlar, başvurunun ‘kabul edilemez’ olduğuna hükmettiler.

Kararda, söz konusu iptal talebinin farklı hukuki yapılara sahip birden fazla kamu kurumundan gelen taleplerin toplamı olması da redde gerekçe gösterildi.

HER KENTTEN VE HER SOSYO-EKONOMİK GRUPTAN KATILIM HEDEFLENİYOR

Kurucu Meclis’te işçi, çiftçi, balıkçı öğrenci, engelli, yerli, emekli, iş sektörü ve komün temsilcileri de dahil olmak üzere toplam 364 üyeden oluşacak.

Nüfusuna ve büyüklüğüne bakılmaksızın  her belediyenin kurucu meclisinin olacağı duyurulmuştu. Kurucu Meclis üyeleri bölgesel düzeyde gizli oylamayla seçilecekken, bu üyeler seçmen listelerine kayıtlı en az 18 yaşında bireylerden oluşacak. Bölge ve sektörlerde doğrudan seçilecek adayların belirlenmesinin ardından Kurucu Meclis’in 3 gün içinde kurulması planlanıyor.

Kurucu Meclis kararı, Bolivarcı Anayasa’nın devleti dönüştürme amacıyla bu tür bir meclis kurulmasına izin veren 347’inci maddeye dayanılarak alınmıştı.

SAĞ MUHALEFET MADURO’YU GERİ ÇEKİLMEYE ZORLAYAMADI

Parlamento’da çoğunluğu elinde bulunduran ve Batılı ülkelerin desteğini alan sağ partilerin oluşturduğu Demokratik Birlik Masası (MUD) ise, Maduro’nun ekonomik krizdeki sorumluluğu nedeniyle istifa etmesini istiyor. Petrol gelirlerinin başlıca ekonomik kaynağı oluşturduğu Venezuela’da petrol fiyatlarındaki düşüşler nedeniyle ciddi ekonomik sıkıntılar yaşanıyor.

Parlamentoda çoğunluğu elinde bulunduran sağ muhalefetin örgütlediği gösterilerde Nisan ayından bu yana 66 kişi yaşamını yitirdi. Nicolas Maduro ise, istifa etmeyerek yeni bir Kurucu Meclis oluşturulması kararı almıştı.