Venezuela’da protestolarda ölümler artıyor

Venezuela’da sosyalist Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya karşı sağ muhalefetin örgütlediği ve 6 haftadan bu yana devam eden gösterilerde yaşamını yitirenlerin sayısının 42’yi bulduğu bildirildi.

Maduro karşıtı gösterilerde büyük çoğunluğu ‘kimliği belirsiz kişilerce’ olmak üzere çok sayıda kişi silahlı saldırılara maruz kaldı.

Savcılık kaynaklarınca verilen bilgilere göre, dün Miranda eyaletinde bir kişinin ateşli silahla öldürülmesi sonrasında son 6 haftada yaşamını yitirenlerin sayısı 42’ye yükseldi. Savcılık, Pazartesi günü de Tachira eyaletinde bir gösteride ateş açılması sonucu bir göstericinin yaşamını yitirdiğini, cinayetle ilgili bir polis memurunun tutuklandığını duyurdu.

2014 yılında 43 kişinin yaşamını yitirdiği olayların ardından ülkedeki en kanlı gösteriler yaşanırken, göstericilerin büyük çoğunluğunun sivil giyimli gruplarca katledilmeleri dikkat çekiyor. Sağ muhalefet saldırılardan Maduro yanlısı grupları sorumlu tutarken, sosyalist iktidar, ‘darbe yapmak isteyen’ muhalefetin olaylarda provokasyon yaptığını savunuyor.

Demokratik Birlik Masası (MUD) adı altında birleşen sağ muhalefet partileri, petrol fiyatlarının düşmesiyle ekonomik kriz yaşanan Venezuela’nın artık ‘yönetilemez’ hale geldiğini savunuyor. Muhalefet, krizden 1999-2013 yılları arasında iktidarda olan Hugo Chavez’in ölümü ardından devlet başkanlığına seçilen Nicolas Maduro’yu surumlu tutuyor.