Venezuela’da tüketimde büyük tasarruf önlemleri

Petrol fiyatlarının düşmesinden dolayı ekonomisi olumsuz etkilenen Venezuela’da elektrik üretimindeki yetersizlikler nedeniyle yaşanan kriz devam ediyor.

Petrol fiyatlarının düşmesinden dolayı ekonomisi olumsuz etkilenen Venezuela’da elektrik üretimindeki yetersizlikler nedeniyle yaşanan kriz devam ediyor. Devlet Başkanı Nicolas Maduro, halktan tasarruflu olmalarını isterken, kadınların fön yapmamasını istediği dahi iddia edildi. 

Elektriğinin yüzde 60’ına yakınını hidro elektrik santrallerinden sağlayan Venezuela’da yaşanan kuraklıklar nedeniyle ciddi bir enerji sıkıntısı çekiliyor. Diğer Latin Amerika ülkelerine oranla tüketimin yüksek olduğu ülkede, 60 Günlük Plan adlı tasarruf planı kapsamında Cuma günleri de tatil ilan edilmişti. 

Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun hedefinde ülkedeki elektrik tüketimini yüzde 20 oranında düşürmek bulunuyor. Bu hedefin tutturulması için ailelerden de tasarruf etmeleri bekleniyor. 

Independent gazetesi ise, Maduro’nun kadınlara çağrı yaparak, gerekirse saç kurutma veya fön makinası kullanmamalarını istediğini yazdı. 

2000’li yıllarda petrol gelirleri sayesinde yoksullukla mücadelede önemli başarılar sağlanan Venezuela’da, petrol fiyatlarının düşmesiyle birlikte ciddi bir kriz söz konusu. Enflasyonun oldukça yüksek olduğu ülkede gıda ürünleri ve ilaçların yeterli oranda bulunmadığı biliniyor. 

Bazı telefon şirketleri ‘faturalar ödenmediği için’ uluslararası konuşmaları kapatırken, havayolu şirketlerinin de önemli oranda iptallere gittiği bildiriliyor. 

Hugo Chavez’in ölümünden sonra devlet başkanlığına seçilen Nicolas Maduro’nun uygulamaya koyduğu tasarruf planına sağ muhalefet ise sert bir biçimde karşı çıkıyor. Muhalefet, yaşanan ekonomik kriz nedeniyle özellikle çalışma sürelerinin 4 güne indirilmesine tepkili.