Venezuela insan hakları alanında BM ile işbirliğine hazır!

Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, insan hakları alanında Birleşmiş Milletler ile “tam işbirliğinde” bulunmayı taahhüt etti.

BM İnsan Hakları Komiserliği’nin başına Şili eski Cumhurbaşkanı Michelle Bachelet’in getirilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade eden Venezuela Dışişleri Bakanı, “İnsan Hakları Konseyi ve Yüksek Komiserlik, Venezuela Bolivar Cumhuriyeti hükümeti ve Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro’nun tam işbirliğine güvenebilir” dedi.

Arreaza, bu açıklamayı Cenevre’deki BM İnsan Hakları Konseyi’nde diplomatların önünde yaptı.

Michelle Bachelet, 1 Eylül’de BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri olarak görevine başladı. Bachelet, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından, Ürdünlü Zeid Raad El Hüseyin’in yerine atandı. Hüseyin, dünya yöneticileri karşısına çok eleştirel olmak ve yeteri kadar uzlaşıcı olmamakla suçlanııyordu.

Venezuela ile BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği arasındaki ilişkilerde şimdiye kadar çok gergindi.

Eski Komiser El Hüseyin, Venezuela güvenlik güçlerinin eylemcilere karşı aşırı güç kullanımına karşı Eylül 2017’de uluslararası bir soruşturma talep etmiş ancak bu talebi karşılanmamıştı.

El Hüseyin’in bürosu Venezuela’daki duruma ilişkin raporlar yayınladı ama Yüksek Komiserlik hiçbir zaman alan giderek inceleme yapma konusunda Venezuelalı yetkililerden izin alamamıştı.

Pazartesi gün Bachelet ile bir görüşme yapan Arraeza, Komiserliğin başına Bachelet’in gelmesinin “işbirliğinde yeni bir aşama” olacağını söyledi. Arraeza, “Geçen dört yıllık sayfayı kapatıyoruz” dedi.

Gazetecilere de konuşan Venezuela Dışişleri Bakanı, Bachelet’in hemen ülkesine davet etmeyeceğini belirterek, “Güveni tesis etmek gerekiyor. İletişim kanalları yeniden kurulduğunda, daha iyi ilişkilerimiz olacak” dedi.

EKOKONOMİK KRİZ VE GÖÇLER

Ekonomik krizin ağır bir şekilde vurduğu Venezuela’da temel ihtiyaç malzemelerinde de sıkıntılar yaşanıyor. Özellikle ilaçlar ve beslenme ürünleri konusunda ciddi sorunlar var. BM, ülkelerini terk eden 2.3 milyon Venezuelalıdan 1.6 milyondan fazlasının 2015’ten bu yana ülkeden kaçtığını belirtiyor.

Arraeza, gazetecilere yaptığı açıklamada ülkeyi terk eden bu Venezuelalılar için “siyasi nedenlerden değil, ekonomik nedenlerden ötürü gittiler” derken, geri dönüş programı hayata geçirdiklerini söyledi. Dışişleri Bakanı, “Sadece bir hafta içerisinde bunlardan 4 bini aşkın kişi evlerine geri döndü” diye belirtti. Bakan, bu kişilerin Peru, Kolombiya ve Brezilya gibi ülkeler tarafından sömürüldüğünü ifade etti.