Venezüella ile ABD arasında kriz

ABD, Venezüella’yı olağanüstü tehdit olarak gören kararnameyi bir yıl daha uzattı. Bunun üzerine Venezüella, ABD’deki en üst düzey diplomatik temsilcisini geri çekti.

ABD Başkanı Barack Obama geçen hafta yaptığı açıklamada Venezüella’yı “güvenliğe karşı sıradışı ve olağanüstü tehdit” olarak niteleyen kararnameyi bir yıl daha uzatacaklarını söylemişti. Obama buna gerekçe olarak Venezüella’daki insan hakları ihlalleri ve muhaliflere yönelik baskıları göstermişti.

Caracas’tan yanıt gecikmedi. Devlet, ABD’deki en üst düzey diplomatik temsilcisi Maximilien Arvelaiz’i çekti.

Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro, “Yeter artık bu kadar kibir, iki yüzlülük ve entrikalar! Bolivar Venezüellası’na saygı göstertmemiz gerekiyor” dedi.

Gergin ilişkilere sahip olan ABD ile Venezüella, 2010’dan bu yana büyükelçi atamıyor. Caracas bir buçuk yıl önce Arvelaiz’i büyükelçi olarak önermişti ancak Washington’dan onay alamamıştı.

Maduro, bu durumu bir “saldırı” olarak değerlendirdi şöyle konuştu: “Bizimle iyi ilişkiler kurmak istemiyorlar mı? Evet, istemiyorlar diyorum”

Venezüella içerisinde de gergin bir dönem yaşanıyor. İç içe geçen siyasi, ekonomik ve toplumsal sorunlar derinleşiyor.  Parlamentoda çoğunluğu elde eden muhalefet, sosyalist devlet başkanının görev süresini kısaltmak için iki yasal prosedür başlattı.  Maduro ise muhalefeti Washington’un yardımı ile kendisini devirmeye çalışmakla suçluyor.