​​​​Virüsün kaynağı ve yönetim biçimine ilişkin şüpheler arttı

Washington, Londra ve Paris, Çin’in Covid-19 pandemisini yönetme biçimi ve virüsün kaynağı konusunda kuşkularını ortaya koydular. Bu arada Çin bilançoyu gözden geçirdi. Yeni hesaplamaya göre ölü sayısı 1290 kişi arttı.

Tüm dünyayı saran ve benzeri görülmemiş bir krize neden olan yeni tip koronavirüsün kaynağına ilişkin şüpheler artıyor. Şimdiye kadar bu virüsün Aralık ayında Wuhan’da açık bir hayvan pazarında ortaya çıktığı, hayvan kökenli olduğu, yarasalarda bulunan bir virüse yakın özellikler gösterdiği, insana bulaşarak mutasyona uğradığı belirtildi. ABD, Fransa ve Birleşik Krallık, son günlerde Amerikan medyasının zan altına aldığı bu versiyona ilişkin kuşkularını açık bir şekilde ifade etmeye başladı.

AMERİKAN MEDYASINA GÖRE VİRÜS LABORATUVARDAN ÇIKTI

Washington Post gazetesine göre ABD’nin Pekin büyükelçisi bundan iki yıl önce yerel bir laboratuvardaki yetersiz güvenlik tedbirleri konusunda Washington’u uyarmıştı. Fox News’e göre ise mevcut koronavirüs, Çinliler tarafından üretilmeyen “doğal bir virüs” olsa da, sözkonusu laboratuvardan, kasıtlı olmayan bir şekilde, kötü güvenlik protokolleri sonucu dışarı çıktı.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Shao Lijian, bu iddiaları yalanlayarak, “Dünyada tanınmış çok sayıda tıp uzmanı bir sızma iddiasının hiçbir bilimsel temeli olmadığını düşünüyor” dedi.

Günlerdir ABD Başkanı Donald Trump Çin’i hedef alan açıklamalarda bulunuyor. Trump’a göre, Pekin yönetimi Aralık ayında ortaya çıkan salgının ciddiyetini gizledi.

ABD yönetimi bu gerekçeyle Dünya Sağlık Örgütü’ne mali yardımları da kesti. Trump, WHO’yu Çin lehine davranmak, zamanında bir heyet göndermeyerek, salgının Çin dışında yayılmasında rol sahibi olmakla suçluyor.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Fox News’e yaptığı açıklamada, “Bu virüsün yayılma, bulaşma ve böyle bir trajediye yol açma biçimini öğrenebilmek için her şey üzerine ayrıntılı bir soruşturma yürütüyoruz” dedi.

LONDRA: ZOR SORULAR SORMAMIZ GEREKECEK

ABD’den sonra Londra da Çin’e yönelik tepkilerde bulundu. İngiliz Dışişleri Bakanı Dominic Raab, 16 Nisan günü düzenlediği basın toplantısında, “Tüm boyutlarına bakmamız gerekiyor ve dengeli bir şekilde, ancak hiç kuşkusuz hiçbir şey olmamış gibi devam edilemez ve virüsün ortaya çıkışına ve neden daha erken durdurulmadığına ilişkin zor sorular sormamız gerekecek” dedi.

PARİS: KARANLIK NOKTALAR VAR

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Financial Times gazetesine verdiği mülakatta, Çin’in salgını yönetme biçimine ilişkin karanlık noktalar olduğunu belirtti.

Macron, Çin’in daha iyi olayı yönettiği biçiminde bir saflık içinde olmamak gerektiğini ifade ederek, “Bilinmiyor. Ve hatta, açık ki yaşanıp da ne olduğu bilinmeyen şeyler var” dedi.

Fransa’nın bu çekinceleri, ABD ve Birleşik Krallık’ın şüpheleri ile buluştuğu şeklinde yorumlandı.

RUSYA, PEKİN’İ DESTEKLEDİ

Rusya ise ittifakı Pekin’in savunmasını aldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çinli mevkidaşı Şi Cinping ile yaptığı görüşme ardından suçlamaları “zarar verici” olarak tanımladı.

ÇİN KORONAVİRÜSÜ GEÇ AÇIKLADI

Çin hükümetinin bir iç belgesine göre yeni koronavirüsün ilanı altı gün ertelendi. Associated Press (AP) haber ajansına göre Çin yönetimi 14 Ocak’tan itibaren ülkenin muhtemelen yeni bir salgınla karşı karşıya olduğundan haberdardı.

Çin Devlet Başkanı Wuhan’daki virüsten dolayı kamuoyunun tehlikede olduğunu resmi olarak 20 Ocak günü uyarmıştı. Sözkonusu hafta içerisinde kente onbinlerce kişi giriş yapmış, milyonlarca kişi de Çin yeni yılını kutlamak için çıkmıştı. Bu bir haftalık gecikmenin virüsün yayılmasında belirgin rol oynadığı belirtiliyor.

AP’nin haberinde belirtilen hükümetin iç raporuna göre, altı günlük gecikmeden önceki iki hafta içerisinde Hastalıkları Denetleme Ulusal Merkezi herhangi bir yeni koronavirüs vakası tespit etmedi.

Al Jazeera televizyonuna konuşan analistler, uyarıların bilgiye getirilen sıkı denetimler, bürokratik engeller ve öne çıkarılan ihtiyatlılık nedeniyle yavaşlatıldığını belirtiyor.

İç raporda, 13 Ocak günü Tayland’da virüsün görülmesinin Çin’i harekete geçirerek tutumunda belirgin değişikliğe yol açtığı vurgulanıyor. Raporda tüm yerleşim birimlerinin bir pandemiye hazırlanmaları ve yanıt olmaları gerektiği yönünde tespitte bulunuyordu. Kamuoyu önünde Çinli yetkililer daha sonra da tehlikenin boyutlarını minimize etmeye devam etti. 15 Ocak’ta Hastalıkları Denetleme Ulusal Merkezi Başkanı Li Qun, virüsün insandan insana geçme riskinin düşünü olduğunu söylemeye devam ediyordu.

ÇİN’DE BİLANÇO GÖZDEN GEÇİRİLDİ, ÖLÜ SAYISINA 1290 KİŞİ EKLENDİ

Öte yandan Çin’deki koronavirüs bilançosu sert bir şekilde ağırlaştı. Aralık ayında virüsün ortaya çıktığı Wuhan kenti belediyesi bilançoyu gözden geçirerek yükseltti. Bu yeni hesaplamaya göre hayatını kaybedenlerin sayısı 1290 kişi arttı. Böylece resmi olarak toplam 4 bin 632 kişi hayatını kaybetti. Belediyenin sosyal ağlarda yayınlanan açıklamasında, bazı hastaların evlerinde öldüğü ve şimdiye kadar resmi istatistiklerde yer almadığına dikkat çekildi.