Viyana'da Suriye için 'liste' oluşturuluyor

Suriye krizine ilişkin taraflar yarın yeniden Viyana'da toplanıyor. Bu toplantı öncesi bugün bir hazırlık toplantısı yapılacak.

Suriye krizine ilişkin taraflar yarın yeniden Viyana'da toplanıyor. Bu toplantı öncesi bugün bir hazırlık toplantısı yapılacak.

Hazırlık toplantısında bir liste oluşturulacak. Bu listede kimlerin Cumartesi günü yapılacak toplantıda yer alacağı belirlenecek.

Suriye rejiminin güçlü ittifakı Rusya, Ekim ayı sonundaki toplantıya katılan ülkelere sekiz madde halinde önerilerini içeren bir belge dağıttı.

Batılı ülkeler bu önerileri reddetti.  Batılı medyanın diplomatik kaynaklara dayandırdığı bilgilere göre, her ülke kendi isim listesini sunabilecek. 

İsimler daha sonra 20 ila 25 kişiyle sınırlandırılacak. Bunlar iki komisyon haline getirilecek. Komisyonlardan biri siyasi reforma ilişkin, diğeri de güvenliğe ilişkin olacak.

Her iki komisyon BM'nin Suriye elçisi Staffan de Mistura'nın rehberliğinde çalışacaklar.

Dokuz ülkenin memurlarından oluşan bir hazırlık komitesi ayrıca muhalifler listesi, terörist örgütler listesi ve insani sorunlar üzerinde de duracak.

Terörist gruplar konusunda Rusya ve İran cephesi ile ABD ve Avrupalı ittifakları arasında anlaşmazlık var.

Batılıların "ılımlı" olarak saydığı birçok grup Suriye ve ittifakları tarafından terörist görülüyor.

Suudi Arabistan ve Türkiye öncülüğündeki bir blok ise, El Nusra ve DAİŞ gibi yoğun bir şekilde insanlığa karşı suç işleyen gruplarla yakın temas içerisinde.

Rusya, katılabilecek isimler konusunda 38 kişilik bir liste sundu. Rusya'nın listesinde Kürtler de yer alıyor.

Bununla birlikte Suriye muhalefeti koalisyonunun üç eski başkanı ile mevcut başkanı Halid Hoca, iç muhalefetin temsilcileri, Michel Kilo gibi muhalifler ve Müslüman Kardeşler'den iki temsilci Rus listesinde yer alıyor.

Suudi Arabistan 20 kişilik, Mısır ise 10 kişilik isim listesi sundu.