Viyana’daki ikinci 'Suriye zirvesi' de sonuçsuz kaldı

Viyana’da gerçekleşen ikinci Suriye zirvesi sona erdi. Bazı konularda anlaşmaya varıldığı belirtilen toplantıda taraflar somut uzlaşmaya varamadı.

ABD, Rusya, Suudi Arabistan ve Türkiye’nin yanı sıra İran, Çin, Irak, Lübnan, Mısır, Ürdün, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya dışişleri bakanlarının da davet edildiği, Viyana’daki ikinci Suriye zirvesi sona erdi.

Suriye’deki iç savaşa ‘siyasi çözüm’ bulmak amacıyla Rusya ve ABD’nin girişimleriyle Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenlenen ve İran’ın ilk kez katıldığı uluslararası görüşmeler tamamlandı.

Rusya, ABD, Türkiye, Suudi Arabistan ve İran’ın da aralarında bulunduğu 17 ülkeden dışişleri bakanlarının yanı sıra Görüşmelere Avrupa Birliği (AB) AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın da katıldığı ve yaklaşık 8 saat süren görüşmenin ardından açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov “Esad’ın geleceği konusunda anlaşma sağlanamadı. Buna Suriye karar vermeli” ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri John Kerry ise “Suriye’nin geleceği konusnda ABD’nin poziyonu değişmedi. Esad Suriye’yi birleştiremez” dedi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Komiseri Federica Mogherini ise toplantılarda Birleşmiş Milletler öncülüğünde bir barış süreci başlatmak için uygun zemin bulunduğunu aktardı.