Volkswagen 800 bin araçta daha ‘uyuşmazlık’ tespit etti

Eylül ayından bu yana emisyon skandalıyla gündemde olan Volkswagen’in ürettiği yüz binlerce aracın daha hatalı emisyon değerlerine sahip olduğu ortaya çıktı.

Volkswagen şirketi tarafından yapılan açıklamada, 800 bin kadar dizel motorlu aracın karbondioksit (CO2) değerlerinde ‘anlaşılamayan uyuşmazlık’ olduğu duyuruldu. Şirket tarafından yapılan açıklamada, Eylül ayında ortaya çıkan emisyon skandalı sonrasında yaptıkları testlerde bu sonuca ulaşıldığı kaydedildi.

Konuya ilişkin bilgi veren bir Volkswagen sözcüsü, ortaya çıkan yeni ‘uyuşmazlıkların’ 1,4, 1,6 ve 2 litre motor hacmine sahip VW, Skoda, Audi ve Seat marka araçlarda bulunduğunu söyledi. Bu araçlar arasında bir de benzin motorlu araç moedeli de bulunuyor.

Şirket, 800 bin araçta ortaya çıkan emisyon değerleri sorunu nedeniyle 2 milyar euroluk yeni bir tazminat bütçesi oluşturulduğunu da duyurdu.

Alman otomobil devi Volkswagen’in ürettiği 11 milyonu aşkın motorlu aracın saldığı ve atmosfere zararlı gazların gerçek değerlerinin gizlendiği ortaya çıkmıştı. Skandalı Eylül başında ortaya çıkaran Amerikan Çevre Koruma Ajansı (EPA) tarafından Pazartesi günü yapılan açıklamada, Audi ve Porsche marka 3 milyon lüks aracın emisyon değerlerinde hile yapıldığı duyurulmuştu. Ancak bu iddia Volkswagen tarafından reddedilmişti.

Volkswagen tarafından emisyon değerlerini test için geliştirilen bir yazılım programında hile yapıldığının anlaşılması ardından şirketin en az 6,7 milyar euroluk bir tazminat bütçesi oluşturduğu da açıklanmıştı.