WannaCry’ın yeni saldırısı önlendi

Geçtiğimiz Cuma günü 150 ülkede yüzbinlerce bilgisayara bulaşan ‘WannaCry’ adlı virüsle gerçekleştirilen yeni bir saldırının önlendiği duyuruldu.

Merkezi İsrail’in başkenti Tel-Aviv’de bulunan Check Point Software Technologies adlı şirket tarafından yapılan açıklamada, WannaCry adlı virüsün yeniden harekete geçtiği, ancak yayılmasının önlendiği bilgisi verildi.

Açıklamada, dün öğlen saatlerinde tespit edilen virüsün saniyede bir bilgisayara bulaştığı ve alınan önlemlerle engellendiği kaydedildi. Buna göre, şirketin aldığı önlemler sayesinde virüsün bilgisayar verilerini kripte etmesinin ve yayılmasının durdurulduğu belirtildi.

Geçtiğimiz Cuma günü düzenlenen kapsamlı siber saldırıda, 150 dolayında ülkede özellikle kamu servisleri ve çok uluslu şirketler hedef alınmıştı. 200 bini aşkın birey ve kurumun etkilendiği saldırıda İngiltere’deki hastanelerin yanı sıra dünyanın birçok ülkesinden ulaşım, telekomünikasyon şirketleri ve bakanlıklar hedef alınmıştı.

Bilgisayar korsanlarının siber saldırı için ABD Ulusal Güvenlik Dairesi'nin (NSA) kullandığı güvenlik açığından yararlandığı tahmin edilirken, dosyalara veya bağlantı adreslerine eklenmiş virüslerle saldırıyı gerçekleştirdikleri bildirilmişti.

“WannaCry” olarak adlandırılan virüs, “WannaDecryptor”, “WanaCrypt0r 2.0” ve “WCry?” gibi isimlerle de tanınıyor. Virüs, kullanıcının iradesi dışında kötü amaçlı bir yazılıma yerleştiriliyor ve kullanıcının verilerini çözdükten sonra, genellikle 300 ila 600 dolar arasında para talep ediyor. Ödeme bitcoins ile de yapılıyor.