WHO’dan Trump’a: Politize etme, ateşle oynama

ABD Başkanı Donald Trump’ın sert eleştirilerine maruz kalan Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Virüsü politize etmeyin” ve “ateşle oynamayın” diye uyardı.

ABD Başkanı Donald Trump, WHO’yun Çin’e çok yakın durmakla eleştirirken, pandemiye karşı mücadeleyi kötü yönettiği ve “çuvalladığı” suçlamasında bulunmuştu. Trump ayrıca WHO’ya Amerikan mali desteğini kesme tehdidinde de bulunmuştu.

WHO Genel Müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Virüsü politize etmeyin. Siyasi puan elde etmek için Covid-19’u kullanmaya gerek yok” dedi.

Ghebreyesus, “Kendinizi kanıtlamanız için başka çok sayıda yöntem var” derken, “ateşle oynamayın” diye uyardı.

Bu sırada Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da, WHO’nun şefi ile görüntülü bir görüşme gerçekleştirdi. Macron, bu kuruma olan güvenini yinelerken, Çin ile ABD arasındaki savaşa sıkışmasını görmek istemediğini kaydetti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de pandemi sona erdiğinde, bu dosyaya ilişkin aktörlerin tutumlarına geri dönmek için zaman olacağını, ama şu an bunun zamanının olmadığını belirtti. Guterres, “Şimdi birlik zamanıdır” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan Guterres, “WHO’nun desteklenmesi gerektiğine inanıyorum, zira Covid-19’a karşı savaşı kazanmak için dünyanın gösterdiği çabalarda kesinlikle gereklidir” diye belirtti.