Yabancı yatırımlarda Britanya lider, Fransa yükselişte

Avrupa ülkelerinin 2016 yılında çektiği yabancı yatırımların oranı altıda bir oranında artarken, özellikle ekonomik krizi aşmaya çalışan Fransa’daki artışın daha fazla olduğu görülüyor.

Avrupa ülkelerinin 2016 yılında çektiği yabancı yatırımların oranı altıda bir oranında artarken, özellikle ekonomik krizi aşmaya çalışan Fransa’daki artışın daha fazla olduğu görülüyor. Yabancı yatırımları en fazla çeken ülke ise halen Britanya.

Merkezi Londra’da olan Ernst & Young (EY) adlı uluslararası denetim ve danışmanlık şirketinin araştırmasına göre, Avrupa’nın 43 ülkesine yapılan dış yatırımlar yüzde 15 oranında arttı. Bu ülkelerde 2016’da 5 bin 845 yabancı kaynaklı proje hayata geçirilirken, 2015’e oranla yüzde 15 artış gözlendi.

2016’da yabancı yatırımları en fazla çeken ülkelerin başında ise 2008’de başlayan krizi halen tam olarak atlatamayan Fransa geliyor. Fransa’ya 2016’da 779 yeni yatırım veya genişleme projesi yapılırken, 2015’e oranla yüzde 30 artış kaydedildi. 2016’da yabancı yatırımlar sayesinde Fransa’da 17 bin kadar yeni istihdam sağlandı ve bu da 2015’e oranla yüzde 24’lük bir artışa denk geliyor.

Avrupa’da en fazla yabancı yatırımları çeken ülke ise Brexit referandumuna rağmen Britanya oldu. Bu ülkeyi AB’nin en büyük ekonomisine sahip olan Almanya izledi. Britanya’da yabancı yatırımlar ile açılan şirketler sayesinde 43 bini aşkın yeni istihdam alanı sağlandı.

ŞİRKETLER DAHA LİBERAL YASALARI DAYATIYOR

EY’nin görüştüğü 203 büyük şirket yöneticisinin yatırımlar için daha liberal politikaları talep etmesi de gözlerden kaçmıyor. Sirketlerin, başta Fransa olmak üzere Avrupa’daki bazı ülkelerde iş yasalarının ‘esnekleşmesi’ talebi dikkat çekerken, üretim maliyetlerinin düşürülmesi, vergilerin azaltılması gibi şartları öne çıkıyor.

Fransa’nın aksine Britanya ve Almanya’nın çalışanların haklarını işverenlere peşkeş çeken ‘ultra liberal’ yasalar 1990’lı ve 2000’li yıllarda hayata geçirilmişti. Ancak Fransa’da işsizlik fazla olsa da, Almanya’ya oranla yoksul oranı daha düşük.

Yeni Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un seçilmesiyle liberal politikaların önünün açılması hedefleniyor.