Yahudi düşmanlığına karşı tasarı AP’de kabul edildi

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Brüksel’deki oturumunda kabul edilen bir tasarıyla, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin anti-semitizme karşı ‘daha fazla ve sert eylemler’ içerisine girmesi isteniyor.

Oylamaya ilişkin yayınlanan açıklamada, AB ülkelerinde son dönemlerde Yahudi düşmanlığında artış olduğu ve buna karşı önlemler alınması gerektiği vurgulandı.

Tasarıda, üye ülkelerde anti-semitistlere karşı açılan hukuki soruşturmaların daha etkili olabilmesi için ise, tüm devletlerin Birleşmiş Milletler ‘Uluslararası Holocaust’u Anma İttifakı’ tarafından belirlenen anti-semitizm tanımını kabul etmesi çağrısı yapıldı.

Yahudi Soykırımı’nın birlik ülkelerindeki okullarda derslerde yerini alması gerektiği vurgulanan tasarıda, tarih kitaplarının da Yahudiler’in tarihi ve yaşamlarına dair ‘doğru tanımlamalar’ getirmesi istendi.

Tasarıya ilişkin AP’deki ikinci büyük grup olan Sosyalist Grup’tan yapılan açıklamada, kabul edilmesinin önemli olduğu vurgulandı. Ancak grup açıklamasında, tasarıdaki bazı pasajların İsrail hükümetinin Filistin’deki kolonilerine yönelik illegal politikalarının eleştirilmesinin de Yahudi karşıtlığı gibi algılanabileceğine dikkat çekildi.